COURSES OFFER: IAS, PCS, NET, CDS, NDA, HOTEL & FASHION ENTRANCE, BANK PO ETC.
 
Study material
Teachers Blog

academy for competitive examinations [a.c.e.]

GENERAL STUDIES _ 2004

Previous year questions (Solved)
General Studies ( Indian History Questions only)

INDIAN HISTORY

1) Which one of the following pairs is not correctly matched?

(a) Pitt"s India Act: Warren Hastings
(b) Doctrine of Lapse: Dalhousie
(c) Vernacular Press Act : Curzon.
(d) Ilbert Bill : Ripon

Ans:- (c)
Expl:- Vernacular Press Act was passed by Lord Lytton in 1878.

2) Who was the last ruler of the Tughluq dynasty of the Delhi Sultanate?

(a) Firuz Shah Tughlaq
(b) Ghiyas-ud-din Tughluq Shah II
(c) Nasir-ud-din Mahumad
(d) Nasarat Shah

Ans:- (c)
Expl:- Last ruler of Tughlaq dynasty was Nasir-ud-diu Mahumad.During his reign,Taimur invaded India (1398).

3) Consider the following statements:-

1) In the third battle of Panipet,Ahmed Shah Abdali defeated Ibrahim Lodi.
2) Tipu sultan was killed in the Third Anglo Mysore War.
3) Mir Jafar entered in a conspiracy with the English for the defeat of Nawab siraj-ud-daulah in the Battle of Plassey.

Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 3 only
(c) 2 ad 3
(d) None

Ans:- (b)
Expl:- Third Battle of Panipat in 1761 was between Ahmad shah Abdali and the Marathas .Tipu sutan was killed in Fourth Anglo-Mysore war in 1799.

4) Which of the following Pairs are correctly matched?

List I List II

1. AD 1767-69 First Anglo-Maratha War
2. AD 1790-92 Third Mysore War
3. AD 1824-26 First Anglo-Burmese War
4. AD 1845-46 Second Sikh War

[1]


academy for competitive examinations [a.c.e.]

Select the correct answer using the codes given below:-

Codes:-
(a) 2 and 4
(b) 3 and 4
(c) 1 and 2
(d) 2 and 3

Ans:- (d)
Expl:- First Anglo-Maratha war-AD 1775-82-Lord Warren Hastings.
Second Sikh War _ AD 1848-49 Lord Dalhousie.

5) Consider the following Princely States of the British rule in India:

1. Jhansi
2. sambalpur
3. Satara
The correct Chronological order in which they annexed by the British is
(a) 1 _ 2 - 3
(b) 1 _ 3 - 2
(c) 3 _ 2 - 1
(d) 3 _ 1 - 2

Ans:- (c)
Expl:- "Doctrine of Lapse" was introduced by Lord Dalhousie. He annexed the above three states through the policy.
Satara -1848
Sambalpur-1849
Jansi-1853

6) The name of the famous person of India who returned the knighthood conferred on him by the British Government as a token of protest against the atrocities in Punjab in
1919 was

(a) Tej Bahadur Sapru
(b) Ashutosh Mukherjee
(c) Rabindranath Tagore
(d) Syed Ahmad Khan

Ans:- (c)

7) Consider the following statements:-

1. Narasimha Saluva ended the Sangama dynasty and seized the throne for himself and started the Saluva dynasty.
2. Vira Narasimha deposed the last Saluva ruler and seized the throne for himself.
3. Vira Narasimha was succeeded by his younger brother Krishnadeva Raya.
4. Krishnadeva Raya was succeeded by his half-brother Achyuta Raya.

Which of the statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4

[2]


academy for competitive examinations [a.c.e.]

(c) 1 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans:- (d)
Expl:-
Dynasties Founders
Sangama Harihara I, Bukka I
Saluva Narasimha Saluva
Tuluva Vira Narasimha
Aravedu Tirumala Raya

8) Consider the following statements:-
Some of the main features of the Government of India Act, 1935 were the
1. Abolition of diarchy in the Governor's provinces.
2. Power of the Governor's Veto legislative action and to legislate on their own.
3. Abolition of the principle of Communal representation.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans:- (b)
Expl:- The principle of communal representation was extended to Sikhs, Europeans, Indian Christians and Anglo-Indians.

9) Consider the following statements:-

1. The first session of the Indian National Congress was held in Calcutta.
2. The second session of the Indian National Congress held under the President ship of Dadabai Naoroji.
3. Both Indian National Congress and Muslim league had their sessions at Lucknow in 1916 and concluded the Lucknow Pact.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 2 and 3
(d) 3 only

Ans:- (c)
Expl:- The first session of the Indian National Congress was held in Bombay on 28th Dec' 1885.

10) Which one of the following statements is correct?

(a) The constituent assembly of India was elected by the provincial Assemblies in
the year 1946.
(b) Jawaharlal Nehru, M.A.Jinnah and Sardar Vallabai Patel were members of the constituent assembly of India.
(c) The First session of the constituent assembly of India was held in January,1947.
(d) The constitution of India was adopted on 26th January 1950.

[3]


academy for competitive examinations [a.c.e.]

Ans:- (a)
Expl:-
i) Jinnah was not member of the constituent Assembly of India.
ii) The First session of the constituent assembly of India was held on 9thNov- 1946.
iii) The constitution of India was adopted on 26th Nov-1949.

11) Consider the following statements

(1) The Chinese pilgrim Fa-Hein attended the fourth great Buddhist Council held by kanishka.

(2) The Chinese pilgrim Hiuen_tsang met Harsha and found him to be
antagonistic to Buddhism.

Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 not 2

Ans:- (d)
Expl:- Fahien the first Chinese traveler to India came to India during Chandra Gupta II. Harsha patronized Buddhism.

12) How did the dynasty of Nizam Shahis of Ahmad Nagar come to an end?

(a) Ahmad Nagar was annexed to Mughal Empire and Husain Shah was consigned to life imprisonment.
(b) Mughal troops destroyed Daulatabad fort and killed Nizam-ul-Mulk of Ahmad Nagar.
(c) Fateh Khan usurped the throne from Nizam _ ul _ Mulk.
(d) Malik Amber was defeated in a battle with Mughals in 1631 and the entire royal family was killed by the Mughal troops

Ans:- (a)
Expl:- Shahjahan annexed Ahmad Nagar in 1633.

13) With reference to ancient Jainism, which one of the following statements is correct?

(a) Jainism was spread in south India under the leadership of Shalababu.
(b)The Jinas who remained under the leadership of Bhadrabahu were called shvetambaras after the council held at Pataliputra.
(c) Jainism enjoyed the patronage of the Kalinga King Kharavela I the first century B.C.
(d) The initial stage of Jainism, the Jinas worshipped images unlike Buddhists.

Ans:- (c)
Expl:-Two major divisions were occurred in Jainism. Digambaras sect of Jainism
was under the head of Bhadrabahu.Chandragupta Maurya went to south India accompanied Bhadrababu.
Shevetambaras sect of Jainism was popular in North India under the leadership of Sthlababu. He assembled Pataliputra council.

14) Which one of the following four Vedas contains an account of magical charms and spells?

(a) Rig Veda

[4]


academy for competitive examinations [a.c.e.]

(b) Yagur Veda
(c) Atharvana Veda
(d) Sama Veda

Ans:- (c)
Expl:- Atharva Veda is considered Non-Aryan tradition text. It tells about magical charms and spells.

15) During the Indian Freedom struggle, who among the following proposed that Swaraj should be defined as complete Independence free from all foreign control?

(a) Mazharul Haque
(b) Maulana Hastat Mohani
(c) Hakim Ajmal Khan
(d) Abul Kalam Azad.

Ans:- (d)

16) Which one of the following sequences indicates the correct Chronological order?

(a) Shankaracharya - Ramanuja - Chaitanya
(b) Ramanuja - Shankaracharya - Chaitanya
(c) Ramanuja - Chaitanya - Shankaracharya
(d) Shankaracharya - Chaitanya - Ramanuja

Ans:- (a)
Expl:- Shankaracharya _ Contemporary of Tandivarma Pallava
Ramanuja _ Contemporary of Kulotunga Chola II
Chaitanya — Contemporary of Lodis & Babar.

17) The Montagu-Chelmsford Report formed the basis of

(a) The Indian councils act 1909
(b) The Government of India Act 1919.
(c) The Government of India Act _ 1935.
(d) The Indian Independence Act _ 1947

Ans:- (b)
Expl:- Two Main features of Act of 1919.
1. Dyarchy was introduce in province level.
2. The provincial subject were divided into Two _ie, Transferred Subjects and reserved subjects. Less Important Portfolios were under transferred
subjects .These were under the control of the Indian ministers. Reserved Subjects (Important port folios )were under the control of the Governor.

18) Consider the following statements about Sikh Gurus:

1. Banda Bahadur was appointed as the military leader of the Sikhs by Guru
Tegh Bahadur
2. Guru Arjun dev became the Sikh Guru after Guru Ramdas.
3. Guru Arjun Dev gave to Sikhs their own script Gurumukhi.

Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1 only

[5]


academy for competitive examinations [a.c.e.]

(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1 and 2

Ans :- (d)
Expl:- Gurumukhi script was popularized by Guru Angad.

19) Consider the following viceroys of India during the British rule:-
1) Lord Curzon.
2) Lord Chelmsford
3) Lord Hardinge
4) Lord Irwin.

Which one of the following is the correct chronological order of their tenure?
(a) 1 _ 3 _ 2 - 4
(b) 2 _ 4 _ 1 - 3
(c) 1 _ 4 _ 2 - 3
(d) 2 _ 3 _ 1 - 4

Ans:- (a)
Expl:- Lord Curzon _ 1899-1905
Lord Hardinge II — 1910-1916
Lord Chelmsford — 1916-1921
Lord Irwin _ 1926-1931

20) Consider the following events during India's freedom struggle:-
1. Chauri _ Chaura outrage
2. Minto-Morley Reforms
3. Dandi March
4. Montagu-Chelmsford Reforms

Which one of the following is the correct chronological order of the events given
above?
(a) 1 _ 3 _ 2 - 4
(b) 2 _ 4 _ 1 - 3
(c) 1 _ 4 _ 2 - 3
(d) 2 _ 3 _ 1 - 4

Ans: (b)
Expl: Minto-Morley reforms 1909
Montagu-Chelmsford Reforms 1919
Chauri-Chaura Outrage 1922
Dandi March 1930

[6]