COURSES OFFER: IAS, PCS, NET, CDS, NDA, HOTEL & FASHION ENTRANCE, BANK PO ETC.
 
Study material
Teachers Blog

academy for competitive examinations [a.c.e.]

GENERAL STUDIES _ 2005

Previous year questions (Solved)
General Studies ( Indian History Questions only)

INDIAN HISTORY

1) Consider the following statements: -
1. Lord Mountbatten was the viceroy when Simla conference took place
2. Indian Navy revolt _ 1946 took place when the Indian sailors in the royal
Indian Navy at Bombay and Karachi rose against the government.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans:- (b)
Expl:- Lord Wevell was the viceroy when Simla conference took place (1945).

2) Which one of the following territories was not affected by the revolt of 1857?

(a) Jhansi
(b) Chittor
(c) Jagdispur
(d) Lucknow

Ans:- (b)
Expl:- Main revolt centers were Jhansi, Jagdispur, Lucknow, Gwalior, Delhi,
Faizabad, Rai berely, Punjab.

3) Which one of the following places did Kunwar Singh , a prominent leader of the Revolt of 1857 belong to?

(a) Bihar
(b) Madhya Pradesh
(c) Rajasthan
(d) Uttar Pradesh

Ans:- (a)
Expl:- Kunwar Singh was a deceased Jaminder of Jagadishpur, Bihar.

4) Which of the following pairs are correctly matched?
Movement/Satyagraha Person actively associated with
1. Champaran Rajendra prasad
2. Ahmedabad mill workers Morarji Desai
3. Kheda Vallabhbhai Patel

Select the correct answer using the code given below:-
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3

1


academy for competitive examinations [a.c.e.]

(d) 1, 2 and 3

Ans:- (c)
Expl:- In Champaran Satyagraha, Dr. Rajendra Prasad was one of the associates of Gandhiji (1917).In Kheda Satyagraha in Gujarat, Vallabhbhai Patel was one of the associates of Gandhi _ (1918).In Ahamedabad mill strike , Anusuya Behn was one of the associates of Gandhi _(1918).

5) Who among the following was not associated with the formation of U.P.Kisan Sabha in February 1918?

(a) Indra Narain Dwivedi
(b) Gauri Shankar Misra
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Madan Mohan Malviya

Ans:- (c)
Expl:- Jawaharlal Nehru had close contact with Kisan Sabha movement after
1920.

6) Who among the following drafted the resolution on fundamental rights for the Karachi session of congress in 1931?

(a) Dr.B.R.Ambekder
(b) Pandit Jawaharlal Nehru
(c) Dr.Rajendra Prasad
(d) Sardar Vallabhbhai Patel

Ans:- (b)
Expl:- Karachi Session of Congress - 1931. President sardar Vallabhbhai patel.
The following resolutions were adopted in the session.
1.It admitted Gandhi Irwin pact and Gandhi was allowed to attend the Second
round table conferences in London.
2.Fundamental rights and Economic Planning Programme were formulated by
Jawaharlal Nehru and adopted in the session.

7) In October 1920,who of the following headed a group of Indians gathered at Tashkent to set up a communist party of India?

(a) H.K.Sarkar
(b) P.C.Joshi
(c) M.C.Chagla
(d) M.N.Roy

Ans: (d)
Expl:- In 1920, communist party of India was started by M.N.Roy in Taskent. In
1924, Communist party of India was started in India by Satya Bhaka.

8) In which one of the following provinces was a congress ministry not formed under the Act of 1935?

(a) Bihar
(b) Madras
(c) Orissa
(d) Punjab

2


academy for competitive examinations [a.c.e.]

Ans:- (d)
Expl:- Bengal, Punjab, Sind were non _ congress ministry. Sikandar Hayat Khan
of Unionist party formed Government in Punjab. Fazlul Haq of Krishak Praja
party formed Government in Bengal.

9) At which congress session was the working committee authorized to launch a Programme of civil disobedience?

(a) Bombay
(b) Lahore
(c) Lucknow
(d) Tripuri

Ans:- (b)
Expl:- Lahore Session of congress in 1929. Jawaharlal Nehru was the President.
1) Purna Swaraj (Complete independence) resolution was adopted.
2) Independence day was fixed on 26th Jan" 1930.
3) Authorised to launch civil disobedience programme under the leadership of
Gandhiji.
4)Tricolour flag was hoisted.

10) Consider the following statements:-
On the eve of launch of Quit India Movement Mahatma Gandhi
1) Asked the Government Servants to resign
2) Asked to Soldiers to leave their posts
3) Asked the princes of princely states to accept the Sovereignty of their own
people.

Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans:- (c)
Expl:- Resigning from Government Jobs, services was a slogan of Non-co-
Operation Movement [1920-1922].

11) Where were the Ghadar revolutionaries who became active during the outbreak of the World War I based?

(a) Central America
(b) North America
(c) West America
(d) South America

Ans:- (c)
Expl:- Ghadar Party was founded by Lal Hardayal in Sanfrancisco, USA 1913.the main aim of the party was to oust the British from Indian soil.

12) What was Komagata Maru?

3


academy for competitive examinations [a.c.e.]

(a) A political party based in Taiwan
(b) Peasent Communist leader of China
(c) A naval Ship on Voyage to Canada
(d) Chinese village where Mao Tse Tung began his long march

Ans:- (c)

13) Who among the following was a proponent of Fabianism as a movement?

(a) Annie Besant
(b) A.O.Hume
(c) Michael Madhu Sudan Dutt
(d) R.Plme Dut

Ans:- (a)
Expl:- Annie Besant had begun her political career in England as a proponent of free Thought, Radicalism, fabianism and Theosophy.

14) Which one of the following is the correct chronological order of the battles fought in India in the 18th century?

(a) Battle of WandiWish-Battle of Buxar-Battle of Ambur _ Battle of Plassey
(b) Battle of ambur _ Battle of Plassey _ Battle of Wandiwash-Battle of Buxar
(c) Battle of Wandiwash _ battle of Plassey-Battle of Ambur-Battle of Buxar
(d) Battle of Ambur-Battle of Buxar - Battle of Wandiwash-Battle of Plassey

Ans:- (b)
Expl:- Battle of ambur _ 1751
Battle of Plassey _ 1757
Battle of wandiwash _ 1760
Battle of Buxar _ 1764


15) Consider the following statements:-

1. Warren Hastings was the first Governor General who established a regular police force in India on the British Pattern.
2. A Supreme court was established at Calcutta by the Regulating Act,1773.
3. The Indian Penal code come into effect in the year,1860.

Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans:- (b)
Expl:- Lord Cornwallis was the first Governor General who established a regular police force in India on the British pattern.

16) Consider the following Statements:-
The Government of India Act, 1935 Provided for
1. The provincial autonomy

4


academy for competitive examinations [a.c.e.]

2. The establishment of Federal Court
3. All India Federation at the center

Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans:- (d)

17) Who among the following was not a contemporary of the other three?

(a) Bimbisara
(b) Gautama Buddha
(c) Milinda
(d) Prasenajit

Ans:- (c)
Expl:- Milinda was famous Indo-Greek ruler belonged to Post _ Mauryan period.

18) Which party was founded by S.C.Bose in the year 1939 after he broke away from the Congress?

(a) India Freedom Party
(b) Azad Hind Fauj
(c) Revolutionary Front
(d) Forward Block

Ans:- (d)
Expl:-Forward block was founded in 1939.Azad Hind Fauj's was setup in
Singapore in 1943.

19) Consider the following Statements:-
1. In the First Round table conference Dr.Ambedkar demanded separate electorates for the depressed classes.
2.In the Poona Pact, Special provisions for representation of the depressed people in the local bodies and civil services were made.
3.The Indian National congress did not take part in the tahird Round table Conference.

Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans:- (d)
Expl:- Dr.Ambedkar attended all the three round table conferences. He demanded separate electorates for the depressed classes. Congress took part in the second round table conference only. Poona Pact in 1932 was between Gandhiji and Dr.Ambedkar. According to it, separate electorate for depressed classes was abondoned. Joint electorates was accepted.

20) Consider the following statements:-

5


academy for competitive examinations [a.c.e.]

1. Ishwar Chandra VidyaSagar founded the Bethune School at Calcutta with the main aim of encouraging eduction for women.
2.Bakim Chandra Chattopadhyay was the first Graduate of the Calcutta University
3.Keshav Chandra Sen's campaign against Sati led to the enactment of a law to ban sati by the then Governor General.

Which of he Statements given above is / are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans:- (b)
Expl:- 1.Buthune School at Calcutta was started by Buthune. Ishwar Chandra Vidya Sagar was one of the associates in it.
2.Bakkim chandra Chattopadhyay was first graduate from Calculta University. The woman graduate from Calcutta University was Kadambini Ganguli.

21) Who among the following repealed the vernacular press Act?

(a) Lord Dufferin
(b) Lord Ripon
(c) Lord Curzon
(d) Lord Hardinge

Ans:- (b)
Expl:-Vernacular press Act was passed in 1878 by Lord Lytton. This Act curbed the Vernacular Papers.

6