COURSES OFFER: IAS, PCS, NET, CDS, NDA, HOTEL & FASHION ENTRANCE, BANK PO ETC.
 
Study material
Teachers Blog

academy for competitive examinations [a.c.e]

INDIAN HISTORY 2004

1.Which one of th following indicates the correct chronological order of the Maratha saints of the Bhakti movemet?

(a)Namdev-Tukaram-Eknath-Ramadas
(b)Ramadas-Eknath-Tukaram-Namdev
(c)Namdev-Eknath-Tukaram-Ramdas
(d)Ramdas-Tukaram-Eknath-Namdev

Ans:- (c)
Exp:- Chronological order
Namdev _ AD 1270 _ 1350
Eknath - AD 1533 _ 1599
Tukaram _ AD 1598 _ 1650
Ramdas _ AD 1608 - 1681

2.Who among the following Sikh gurus started the gurumukhi script?

(a)Guru Arjan
(b)Guru Ramdas
(c)guru Tegh Bahadur
(d)Guru Angad

Ans:- (d)
Exp:- Sikhism-Facts.
1.Founded by GuruNanak
2.Guru Angad started Gurumukhi script
3.Guru Amardas reformed the Institution of Langer
4.Guru Ramdas built a new city _ Ramdaspura. Later it came to be known as Amristar.
5.Guru Arjun Singh compiled AdiGranth (the holy book of the Sikhism). He introduced Masand system (Paying 1/10 of their income to the Guru in future) put to death in 1605 by Jahangir.
6.Guru Hargobind :- He introduced militancy in sikhism.
7.Guru Har Rai :- Contemporary of Aurangazeb.
8.Guru Har Kishan :- Contemporary of Aurangazeb.
9.Guru Tej Bahadur -Put to death by Aurangazeb.
10.Guru Govind Singh-The last and 10th Guru.He created the `Khalsa'.

3.Who wrote Vasucharitra?

(a)Ramraja
(b)Vitthalanatha
(c)Krishnadeva Raya
(d)Tirumalamba

Ans:- (a)

4.What is sarvadarsansangraha?

(a)A treatise on Advaita
(b)A critical account of sixteen philosophical systems from materialism to
monism
(c)A full exposition of the Mimamsa

1


academy for competitive examinations [a.c.e]

(d)A Buddhist philosophical system

Ans:-(b)

5.Which one of the following pairs is not correctly matched?
(Emperors) (Nobles)

(a)Babur : Tardi Beg
(b)Humayun : Bairam Khan
(c)Jahangir : Sawai Jai Singh
(d)Aurangzeb : Jaswant Singh

Ans:- (c)
Exp:-Raja Sawai Jai Singh of Amber was the contemporary of Aurangazeb & later Mughals.He founded the city of Jaipur.He was a great astronomer.He erected observatories at Delhi,Jaipur,Ujjain,Varanasi,Mathura.He draw up a set of tables,entitled Zij Muhammed Shahi

6.Which one of the following measures was undertaken by Akbar in 1563?

(a)Building of the Ibadat Khana
(b)Forbidding the enslavement of the wives and children of rebellious villagers
(c)Remission of pilgrim tax
(d)Issuing of mahzar

Ans:- (c)
Exp:-
Reforms of Akbar:
1562- Abolition of slavery
1563-Remission of pilgrim tax
1564- Remissiot of Jiziya
1575-Building of the Ibadat Khana (For prayer)
1579-Proclimation of Mahzar
1582-Tauhid-t-illahi.(Divine monotheism) was founded

7.What did the term Peshkash mean during the Mughal Period?

(a)Money paid by the Noble to his cavalry-men as an advance
(b)Money paid by the money-changers to the carriers of post as an advance
(c)A stipulated sum of money paid as land-revenue to the Emperor by the chiefs
(d)Money paid as bribe of Subedars to secure safe passage for a caravan of traders passing though their territories

Ans:- (c)
Exp:-Peshkash were territorial Zamindors who did not render militory service to the state

8.Which one of the following indicates the correct chronological order in which the four given important forts were captured by Emperor Akbar?

(a)Asirgarh-Ranthmbhor-Kalinjar-Merta
(b)Merta-Kalinjar-Ranthambhor-Asirgarh
(c)Asirgarh-Kalinjar-Ranthambhor-Merta
(d)Merta-Ranthambhor-Kalinjar-Asirgarh

2


academy for competitive examinations [a.c.e]

Ans:- (d)
Exp:- Chronological order (important forts were captured by Akbar)
Merta-1562
Ranthambhor-1568-69
Kalinjar-1560-70
Asirgarh-1601

9.Which one of the following pairs is correctly matched?

(a)Gulbadan Begum :Akbar
(b)Abdul Hamid Lahori :Jahangir
(c)Khafi Khan :Shahjahan
(d)Zeb-un-Nissa :Bahadur Shah-II

Ans:- (a)
Exp:-Gulbadan Begum was aunt of Akbar.She was contemporary to Akbar

10)Which one of the following statements about Dadaji Kondadev is true?

(a)He was a Jagirdar appointed by Shivaji
(b)He was a spiritual guide and philosopher of Shivaji
(c)He was Administrator of Estates of Shivaji's father
(d)He was ecclesiastical head of the Maratha State under Shivaji

Ans:- (c)
Exp :-Dadaji Kondadev was the Guardian of Sivaji.He looked after estates of Sivaji's father (Poona estate)
Sivaji - Samrat:-
Birth :- 1627, Shivnar Fort
Father:- Shaji Bonsle
Mother:- Jiji Bai,
Guru:- Ramdas
Guardian:- Dadhaji Konda Dev (Jagir of Poona)

11)Tobacco cultivation was introduced in the Deccan by the Portuguese during the 16th century.Tobacco smoking reached the Mughal Court because of which one of the following?

(a)The Portuguese missionaries introduced it into the Mughal Court
(b)The Mughal ambassador to Bijapur,Mirza Asad Beg introduced it to Akbar
(e)The soldiers of the decann spread this among the Mughal nobility
(d)The farmers who took to tobacco cultivation introduced this to the Mughal Court

Ans:- (b)

12)Who invented the technique of extracting scent from Rose?

(a)Maham Anga
(b)Nurjahan
(c)Mumtaz Mahal
(d)Roshan Ara

Ans:- (b)

3


academy for competitive examinations [a.c.e]

13)Which popular Sufi Silsilah tried to counteract the liberal religious policy of Akbar

(a)Qadri
(b)Chishti
(c)Suhrawardi
(d)Naqshbandi

Ans:- (d)
Exp:- Akbar's contemporary Boudauni was associated with Naqshbandi sect. Boudauni was staunce critic of Akbar and wrote Muntakhab-ul-Tawarikh.

14)"Heresy to the heretic,religion to the orthodox,but the dust of the rose petal belong to the heart of the perfume seller."-Which medieval writer composed this couplet?

(a)Amir Khusrau
(b)Abu Faizi
(c)Abul Fazl
(d)Lahori

Ans:- (c)

15)In the Belgrade 1861 Summit of the non-aligned nations in wihich India took a prominent part,some or all of the following resolutions were passed.

1.Confidence in the doctrine of peaceful co-existence was affirmed
2.All the nations should have complete independence in deciding about its form of Government.
3.The policy of racial distinction followed by the Government of South Africa was condemned.
4.Integrity and sovereignty of all the nations should be respected.

Which one of the following alternatives is correct?
(a)1,2 and 3 were passed
(b)3 and 4 were passed
(c)1,2 and 4 were passed
(d)1,2,3 and 4 were passed

Ans:- (d)

16)Who commanded the Maratha Army in the Third Battle of Panipat?

(a)Dattaji sindhia
(b)Vshwas Rao
(c)Sadashiva Rao Bhau
(d)Malhar Rao Holkar

Ans:- (c)
Exp:- The actual commander of Third Panipet War was Balaji Baji Rao's cousin Sadashiv Rao Bhau.

17)Which one of the following cities became famous for the art of metal-inlay work in the medieval south India?

(a)Hampi
(b)Bidar
(c)Bijapur

4


academy for competitive examinations [a.c.e]

(d)Tanjavur

Ans:- (d)
Exp:- During Chola period & Vijayanagar period, Tanjavur was known for its art of metal _ in lay work.

18)In 1639, ShahJahan summoned representatives of the mercantile community to give him a clear picture of the misdeeds of the Governor of Surat.Who appeared before the emperor to give evidence?

(a)Virji Vora
(b)Haji Muhammad Zahid Beg
(c)Suja (d)Shantidas Zaveri

Ans:- (a)

19)Who were Poligars?

(a)Government officials
(b)Landlords
(c)Ship-owning traders
(d)High priests at temples

Ans:- (b)
Exp:- Poligars were Landlords (Sub-feudataries) of Vijayanagara Empire. Vijayanagar Empire was divided into mandalas under the Nayakas system. Nayakas appointed poligars to collect land revenues. The poligar system was abolished by Tipu Sultan.

20)With which one of the following is the classic "Jivaka Chintamani"associated?

(a)Jainism
(b)Buddhism
(c)Hinduism
(d)Sikhism

Ans:- (a)
Exp:- Jivaka Chintamani was Jaina literature in Tamil Language. It was written by Thiruthakka Devar.

21)which one among the following was not a port of the Chola Empire?

(a)Kaveripatanam
(b)Mahabalipuram
(c)Shaliyur
(d)Tamralipti

Ans:- (d)
Exp:- It was situated northern part of eastern coast. It was not under the control of Cholas.

22)Which one of the following Rajput Dynasties did not claim their mythical origin from `Agnikula'?

(a)Parihara
(b)Chounhana
(c)Chandel
(d)Solanki

5


academy for competitive examinations [a.c.e]

Ans:- (c)
Exp:- According to Chand Bardai's Prithvi Raso, Prathiharas, Paramaras, Chauhanas, Solankis were belonged to Angikula.

23)Which one of the following pairs is not correctly matched?

(a)Malti-Madhav : Drama
(b)Panchatantra : Fable
(c)Malavikagnimitram : Biography
(d)Panchasiddhantika : Astronomy

Ans:- (c)
Exp:- Malavikagnimitram was written by Kalidasa. It deals with love affair between Sunga Ruler Agnimitra and Malivika. It is a drama literature.

24)India takes the credit for producing the first text book on Islamic mysticism the Kashful Mahjub.Who was its author?

(a)Shaikh Fariduddin Ganj-i-Shakar
(b)Ata malik Juwaini
(c)Yahya Maneri
(d)Ali Hujweri

Ans:- (d)

25)The Chisti Sufis in India developed the institution of "Vilayat" which stood for which one of the following?

(a)Abode of the Sufis
(b)Spiritual territory free from the state control
(c)Khanqah discipline
(d)Final resting place of the Sufis

Ans:- (b)

26)Which one of the following pairs is not correctly matched?

(a)Iqta : Revenue assignment for civil and military service
(b)Mansab : Official status of the nobles in the Sultanate administration
(c)Khalisa : Directly administered land by the Mughal emperor
(d)Ijara : A contractual system of revenue assignment

Ans:- (b)
Exp:- Mansab system was introduced in Akbar's age.

27)Which one of the followingis not applicable to Alauddin Khalji's reign

(a)Control over Muqaddams
(b)Measurement of land for revencue collection
(c)An espionage system
(d)Grant of Taqqavi loans for the development of agriculture

Ans:- (d)
Exp:- Grant of Taqqavi loans for the development of agriculture was made by Muhammad-Bin-Tughlaq.

6


academy for competitive examinations [a.c.e]

28)Which one of the following pairs is not correctly matched?

(a)Ahadi : Gentleman troops
(b)Qalb : King's personal troops
(c)Muqaddams : Revenue
collectors (d)Charai : House Tax

Ans:- (d)
Exp:- Charai : Pasture tax

29)Who among the following authors remarked that when Muhammed bin tughalaq died,'he was relieved of his people and the people were relieved of him'?

(a)Ziauddin Barani
(b)Shamsuddin Siraj Afif
(c)Abul Fazal
(d)Abdul Qadir Badayuni

Ans:- (d)

30)The formation of Chaudhuri caste in Northern India was an interesting aspect of social change during the fourteenth century.Which one of the following alternatives Expains this change?

(a)Merging of the subjugated ruling aristocracy with rural landed gentry
(b)Upgradation of Khuts and Muqaddams because of their association with the State
(c)A process which is characterize as sanskritization
(d)Craft specializations resulting from the growth of urban economy

Ans:- (a)

31)Which one of the following literary works forms a part of the Sufi literature?

(a)Tabaqat-i Nasiri
(b)Khair-ul Majalis
(c)Rehla
(d)Futuh- us Salatin

Ans:- (b)
Exp:- Tabaqat-Nasari,Rehla,Futch-us-Salatin deals with Delhi Sultanate.The above three litracy works deals with Political,Social,Economic aspects of Delhi Sultanate.Saying of Nizamuddin Auliya were compiled in the name of Khair-ul-Majalis

32)Match List I (Artillery/guns) with List II (Technical Names) and select the correct answer using the codes given below the lists:

List I (Artillery/Guns) List II (Technical Names)
A.Light artillery 1.Arraba carried on the back of elephants
B.Light artillery 2.Ganjal carried on
C.Light artillery 3.Narnal the back of Camels
D.Guns on Wheeled Carriages 4.Shutrnal

Codes:-
17 A B C D

7


academy for competitive examinations [a.c.e]

(a) 1 2 4 3
(b) 3 4 2 1
(c) 1 4 2 3
(d) 3 2 4 1

Ans: - (d)

33) Which one of the following buildings uses four-centered arch(Tudor arch )as the main architechtural element?

a) Alai darwaza
b) Quwatual Islam mosque
c) Fatehpur sikri structure
d) Chittor fort

Ans: - (c)

34)In which century was the gearing mechanism introduced in India?

a)Tenth century
b)Fourteenth century
c)Sixteenth century
d)Seventeenth century

Ans:- (b)

35)Which one of the following alternatives correctly indicates the factors responsible for the vigour of vijayanagara economyduring the fifteenth and early sixteenth century?

a)Agricultural expansion
b)Agricultural expansion and export trade
c)Export trade and wars and conquests of the deccan states
d)Wars and conquests of the deccan states ,and the plunder of the tamil country

Ans:- (b)
Exp:-Vijayanagara rulers imported horses from the Portuguese.Wars and conquests of the Deccan states was weaken the economy of the Vijayanagar.

36)The salary to the police in vijayanagara state was paid from which one of the following?

a)Proceeds of brothels
b)Taxes on goods
c)Land revenue
d)Collection from the wine shops

Ans:- (a)
Exp:-Vijayanagara state imposed tax on prostitutes and the tax amount was paid to the police.

37)To whom is the use of Ramayana legand in promoting the national movement, besides Gandiji also attributed?

a)Birsa Munda and Vasudeo Phadke
b)Baba Ramachandra and Rajana Anantayya
c)Korra Mallaya and Daulata Ramoshi d)Lakshmanavasu chetty and Jyotiba Phule

8


academy for competitive examinations [a.c.e]

Ans:- (b)

38)Who among the following said "My boy, no, you are a Indian first and then a Muslim"?

a)Jawarhalal Nehru
b)Mohammed Iqbal
c)Mohammed Ali Jinnah
d)Syed Ahmed Khan

Ans:- (c)
Exp:-Mohammed Ali Jinnah was a nationalist then he turned into communalist.

39)Which one of the following pairs is not correctly matched?

a)British India society :Adams
b)Indian National Union :A.O.Hume
c)National Indian Association :Anand Mohan Bose
d)East India Association :Dadabhai Naoroji

Ans:- (c)
Exp:-National Indian Association was started by Mary Carpenter.Indian association of Calcutta was started by Surendranath Banerjee and Anand Mohan Bose in 1876.

40)Who started the Madras Labour Union(1918)?

a)Kanji Dwarkadas and Umar Sobhani
b)G.Ramanujalu Naidu and G.C.Chetty
c)T.V.K.Mudaliar and H.B.Mandavale
d)C.N.Annadurai and K.T.Ramachandran

Ans:- (b)
Exp:-Madras labour union was started in April _1918 by G.Ramanujam Naidu,G.Chelvapathi Chetty.Presided over by B.P.Wadia.

41)Which one of the following statement about the Industrial Disputes Act of 1938 is correct?

a)It was strongly supported by the left and congress socialists
b)It was based on the philosophy of conciliation,arbitration and negotiation
c)The Act did not restrict the freedom to strike
d)The registration procedure of trade unions was made easy

Ans:- (b)

42)Consider the following events :

1.Attempt on the life of Judge Kingford.
2.Shooting of the District Magistrate Jackson.
3.Satara Conspiracy.
4.Murder of Lt. Ayerst.

Which one of the following is the correct chronological order of the above events?

(a)1-2-4-3

9


academy for competitive examinations [a.c.e]

(b)4-2-1-3
(c)1-3-4-2
(d)4-3-1-2

Ans:- (d)
Exp:- Murder of Lt. Ayerst _1897
Shooting of the District Magistrate Jackson _1909
Attempt on the life of Judge Kingford-1908
Satara Conspiracy _1910.

43)Who among the following was not associated with the Revolt of 1857?

(a)Ashfaqulla Khan
(b)Kunwar Singh
(c)Maulvi Ahmadullah (d)Laxmibai of Jhansi

Ans:- (a)
Exp:-Ashfaqulla Khan was associated with Kakori conspiracy case in 1925.

44)Who was the leader of the Indian revolutionary activities in America?

(a)Shyamiji Krishna Varma
(b)Lala Hardayal (c)V.D. Sarvarkar
(d)Sardarsinh Rana

Ans:- (b)
Exp:-Lala Hardayal founded Ghadar party in Sanfransico, U.S.A.in 1913

45)Which one of the following indicates the correct chronological order of the given movement / Satyagraha?

(a)Khilafat Movement _ Rowlatt Satyagraha _ Kheda Satyagraha _ Champaran Satyagraha
(b)Champaran Satyagraha - Kheda Satyagraha - Rowlatt Satyagraha - Khilafat Movement
(c) Khilafat Movement - Kheda Satyagraha - Rowlatt Satyagraha - Champaran Satyagraha
(d) Champaran Satyagraha - Rowlatt Satyagraha _ Kheda Satyagraha - Khilafat Movement

Ans:- (b)
Exp:-Champaran satyagraha-1917
Kheda satyagraha _1918
Rowlatt sathyagraha-1919
Khilafat movement-1920

46)Who among the following were considered constitutionalists within the Indian National Congress?

(a)Jawaharlal Nehru & J.B.Kripalani
(b)Sarojini Naidu & Annie Besant
(c)Subash Chandra Bose & Maulana Azad
(d)Satyamurthy & K.M. Munishi

Ans:- (d)
Exp:-Sathyamoorthy and K.M.Munshi were favourable to legislative council entry by contesting election in 1937.

10


academy for competitive examinations [a.c.e]

47) "There has been no revolt like that which has happened in the last 3 years. We are proud of the response of the movement" The above opinion of Vallabh Bhai Patel refers to

(a)Swadeshi Movement
(b)Non-Cooperation Movement
(c)Civil Disobedience Movement
(d)Quit India Movement

Ans:- (d)

48) Consider the following statements concerned with the Indian National Army:

1.Indian National Army was formed outside the Indian territory
2.Indian National Army was formed by inducting the Indian prisoners of war
3.Women formed a part of the Indian National Army Which one of the following alternative is correct?

a)1 and 2 are correct
(b)2 and 3 are correct
(c)1 and 3 are correct
(d)1, 2 and 3 are correct

Ans:- (d)
Exp:-Indian National Army-A brief history:
First it was conceived by Mohan singh in Malay.1942, Mohn singh and Niranjan Gill formed it. Then Subash Chandra Bose formed Indian National Army(Azad Hind Fauj) in Singapore in 1943
There were four regiments in INA
Gandhi, Nehru, Azad, Jansi
Women soldiers were in Jansi regiment.

49) Which one of the following is the correct chronological order of the given events?

a)August offer _ Cripps Mission _ Simla Conference _ Cabinet Mission Plan
(b) Simla Conference _ Cabinet Mission Plan - August offer _ Cripps Mission
(c) August offer - Cabinet Mission Plan - Simla Conference - Cripps Mission
(d) Simla Conference - Cripps Mission - August offer - Cabinet Mission Plan

Ans:- (a)
Exp:-Chronological order
August offer _1940-Lord Linlithgow
Cripps Mission-1942-Lord Linlithgow
Simla Conference _ 1945-Lordwawell
Cabinet Mission Plan-1946-Lordwawell

50)The British Prime Minister Atlee announced in the house of Common the "definite intention" of the British Government to affect the transfer of power to responsible Indian hands by a date not later than

(a)August 1947
(b)June 1947
(c)January 1948
(d)June 1948

Ans:- (d)

11


academy for competitive examinations [a.c.e]

Exp:-Mr.Atlee's announcement,Feb'20,1947:-
His settlement fixed with deadline(June 1948) by which the British would Quit India

51)Consider the following statements about the Wavell plan of 1945:

1)The executive council could nominate members from amongst the nationalist leaders.
2)The executive council could have equal number of Hindu and Muslim representatives.
3)The veto power of the governor _General was to be abolished.
4)The subject of foreign affairs was to be transferred from the Governor _General to an Indian Member of the council.

Which one of the following alternative is correct?
a)1,2 and 4 are correct
b)1,2 and 3 are correct
c)2 and 3 are correct
d)1 and 4 are correct

Ans:- (a)
Exp:- ` The Veto power of the Governor-General was to be continued. But, he would not use his veto unnecessarily'.

52)Who among the following was not a member of Andhra Mahasabha that was organized in early twentieth century to demand a separate linguistic state for the Telugu-speaking people?

a)Konda Vengatappayya
b)M.Krishna Rao
c)Pattabhi Sitaramayya
d)T.Prakasam

Ans:- (b)
Exp:- Krishna rao was not a member of Andhra Maha Sabha. He was a leader of Swedheshi Movement. He started "Krishna Patrika" newspaper.

53)Who among the following was not associated with the Kakori Conspiracy Case?

a)Roshanlal
b)Chandra Shekar Azad
c)Ashfaqullah
d)Surya Sen

Ans:- (d)
Exp:- Suryasen was associated with Chittagong armoury raid in 1930.

Directions:The following 10(ten) items consist of two statements; One labelled as the `Assertion(A)' and the other as `Reason(R)' you are to examine these two statements carefully and select the Answers to these items using the codes given below:

Codes:
a)Both A and R are individually true and R is the correct Expanation of A
b) Both A and R are individually true and R is not a correct Expanation of A
c)A is true but R is false d)A is false but R is true

12


academy for competitive examinations [a.c.e]

54)Assertion (A): Megasthenes said that there was no slavery in India at that time of his visit.

Reason (R): Megasthenes could not distinguish slaves from their masters who treated them kindly Ans:- (a)
55)Assertion(A): Social reforms was considered a necessary precondition for the introduction and spread of English education in India

Reason (R) : India witnessed a spate of social reforms in the early decades of the nineteenth century
Ans:- (c)

56)Assertion(A):The market regulations introduced by Sultan Allauddin Khalji died instantaneously with his death

Reason(R):The market regulations were implemented with the use of brute force
Ans:- (a)

57)Assertion(A):Akbar abolished `jaziya' in 1564, but reimposed it subsequently

Reason (R):As a young man he was quite liberal and tolerant but became a fanatic and reactionary as he came of age.
Ans:- (d)

58)Assertion(A):The Mughal administrative structure faced the Jagridari crisis during the closing years of Aurangzeb's region

Reason(R):There were limited number of `Jagris'but unlimited number of Mansabdars who were aspiring for Jagris
Ans:- (a)

59)Assertion(A):The age of Guptas is discribed as the golden age of Indian history Reason(R):The Guptas issued a large number of gold coins

Ans:- (b)

60)Assertion(A):The sabha and samiti,the two political bodies of the rig vedic Aryans began to lose their strength during the time of the Mahajanpadas

Reason(R):These tribal assemblies could not fit into the organizational framework of the large territorial states
Ans:- (a)

61)Assertion(A):According to the foreign traveller Paes,the Devadasis held a highly respectable position in the vijayanagar society

Reason(R):The Devdasis system of offering dancing girls to the temples in south India came into existence for the first time under the Vijayanagar rulers
Ans:- (c)

Exp:-Devadasis system came into existance for the first time under the Cholas.
62)Assertion(A):The partition of India resulted in the failure of the Hindu and Muslim communities to agree on how and to whom power was to be transferred

Reason(R):The political leadership of the independence movement of India was divided on sectarian lines and strongly believed in the two-nation theory

13


academy for competitive examinations [a.c.e]

Ans:- (c)

63)Assertion(A):Major Rock Edict No.XIII mentioning Asoka's conquest of Kalinga ,does not appear at Dhauli

Reason(R):Asoka did not want the people of Kalinga to be reminded of his conquest
Ans:- (a)

64)Stratigraphy is a method used in Archaeology to understand which one of the following?

a)Extend of the distribution of a culture

b)Successive deposits of the material remains.
c)Physical features of the people inhabiting the site
d)The numerical wealth of the milch cattle
Ans:- (b)

65)Which one of the following indicates the antecedent stages of the mature Harappan phase?

a)Cemetery H and Kechibeg

b)Cemetery H and Amri
c)Cemetery H and Jhukar
d)Amri and Kechibeg
Ans:- (b)

66)Which one of the following sites has yielded the earliest evidence for both wild and sown varieties of paddy?

a)Adamgarh

b)Ahar
c)Bagor
d)Belan
Ans:- (d)

Exp:- Megragrh:-Earliest evidence of Wheat, Barley.
Belan Vallley:- Earliest evidence of Rice.
Adamgarh & Bagor :- Earliest evidence of Domestication of Animals.
Bhimbetka :- (In Madya Pradesh) _ Earliest evidence of painting-belonged to upper Paleolithic age.
67)Which one is the correct chronological order of cultures?

a)Magdalenian-Mousterian-Acheulean- Abbevillian

b) Abbevillian- Acheulean- Mousterian- Magdalenian
c) Magdalenian- Acheulean- Mousterian- Abbevillian
d) Abbevillian- Mousterian-Acheulean- Magdalenian
Ans:- (b)

68)Match List I [Archaeological Materials(pottery)] with list II(Historical phase)and select the correct answer using the codes given below the lists:

List I [Archaeological Materials (Historical phase) (pottery)] List II (Historical phase)
a)PGW-Painted Grey were 1.Gupta age

14


academy for competitive examinations [a.c.e]

b)Black and Red ware 2.Harappan age

c)NBPW-Northern black
3.Early historic age polished were d)RPW-Red polished ware
4.Mauryan age
Codes:
12 A B C D
a) 2 3 4 1
b) 1 4 3 2
c) 2 4 3 1
d) 1 3 4 2
Ans:- (a)

69)From which one of the following sites ,was the famous Bull-seal of Indus Valley found?

a)Harappa

b)Chanhudaro
c)Lothal
d)Mohenjo-daro
Ans:- (d)

Exp:- Bronze dancing girl, great granary, Assembling Hall were found in Mohenjodara.
70)Incontestable evidence is found to prove the existence of maritime trade of Indus people with Western Asia.Which one of the following was not an item of export?

a)Peacock

b)Horse
c)Ivory
d)Pearl
Ans:- (b)

Exp:- Items accuried from the sites:
Silver-Mesopotamia Copper- Rajasthan
Lapis _ Lazuli-Badak shan
Turquoise & Jade _ Central Asia
Sea-Shells _ Gujarat
Gold _ South India
71)Match list I (Characteristics) with list II (site/system) and select the correct answer using the codes given below the lists

List I (Characteristics) List II (site/system)

a)This river system has the maximum 1.Burzhom concentration of Harappan settlements b)This Harappan site has recently 2.Ahar yielded an unusual cache of silver ware and ornaments
c)This Neolithic site in Kashmir has 3.Kunal yielded evidence of early Harappan contacts
d)This site is described as a pure copper 4.Ghaggar Hakra age site in India
5.Dholavira
Codes:
12 A B C D
a) 2 3 1 4
b) 4 1 5 2

15


academy for competitive examinations [a.c.e]

c) 2 1 5 4

d) 4 3 1 2
Ans:- (d)

72)Which one of the following contains the famous Gayatri Mantra?


a)Rigveda b)Yajurveda c)Atharvaveda d)Samveda
Ans:- (a)

Exp:- About Rigveda
1017 hymns-Chanted by Hotri-10 Books (or) 10 Mandalas-Oldest Mandala-II to VII-Latest _ I & X-God soma mentioned in IX mandala-Gayatri Mantra mentioned in III mandala.
73)According to the famous puranas, which one of the following places was chosen by the God Shiva for his Lukilusha incarnation?

a)Sri Shyla

b)Kashi
c)Ujjaini
d)Kayavarohana
Ans:- (d)

74)Which Vedic Gods has been described in the Rigveda as residing in a thousand pillared house?

a)Indra and Agni

b)Yama and Yami
c)Usha and Surya
d)Mitra and Varuna
Ans:- (d)

75)Who among the following women is known to have composed the Vedic Mantras?

a)Gargi

b)Maitreyi
c)Apala
d)Jabala
Ans:- (c)

Exp:- Gargi, Maitreyi & Jabala composed upanishads.
76)Match list I (Maratha Powers) with list II(Place of treaty with East India company) and select the correct answer using the codes given below the lists:

List I (Maratha powers) List II (Place of treaty with East India company) a)Peshwa 1.Bassein

b)Holkar 2.Rajghat
c)Bhonsle 3.Devgaon
d)Sindhia 4.Surji Arjungaon
Codes:
12 A B C D

16


academy for competitive examinations [a.c.e]

a) 1 2 3 4

b) 3 4 1 2
c) 1 4 3 2
d) 3 2 1 4
Ans:- (a)

Exp:- II Anglo-Maratha War
Treaty of Bassin- the Peshwa Baji Rao II signed treaty with the British in 1802 which led to second Anglo Maratha War.
77)Match list I with list II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List I List II

a)Partition of Bengal 1.Lord Ripon b)Dual government in Bengal
2.Robert Clive c)Social reforms
3.Warren Hastings d)Local self government
4.Lord curzon
5.Lord William Bentinck

Codes:
12 A B C D
a) 4 1 5 2
b) 5 2 3 1
c) 4 2 5 1
d) 3 2 1 4
Ans:- (c)

Exp:- Partition of Bengal _ 1905 _ Lord Curzon Dual government in Bengal was introduced by Robert Clive in 1765 after Battle of Buxer. Social reforms ( abolition of sati, english official language) were introduced by Lord William Bentick. Local self government was introduced by Lord Ripon in 1882.
78)Match list I (Revenue Policy) with list II (Areas of Operation) and select the correct answer using the codes given below the lists:

List I (Revenue Policy) List II (Areas of Operation)

a)Permanent settlement 1.Bengal, Bihar and Orissa
b)Ryotwari settlement 2.Punjab and united provinces
c)Mahalwari settlement 3.Bombay and Sind
d)Zabti system 4.Gujarat

Codes:
12 A B C D
a) 2 4 1 3
b) 1 3 2 4
c) 2 3 1 4
d) 1 4 2 3
Ans:- (b)

Exp:- Zabti system was introduced by Sher Shar Sur in Gujarat. Permanent settlement of Bengal was introduced by Lord Cornwallis in 1793. Ryotwari settlement was introduced by Lord Hastings in 1817 _ 20. Mahalwari settlement was introduce by Lord William Bentick in 1830.

17


academy for competitive examinations [a.c.e]

79)Who organized the society called Abhinav Bharat?

a)Ajit Singh

b)Har Dayal
c)Shyamji Krishna Varma
d)V.D.Savarkar
Ans:- (d)

Exp:- V.D. Sarvarkar organized Abhinav Bharat Secret society in 1904 in Bombay. His Book "the war of indepenence" was based on 1857 revolt. He was a Hindu rivalist. He was the president of Hindu Mahasabha in 1938
80)Where was Panchayat Raj first introduced?

a)Tamil Nadu

b)Gujarat
c)Andhra Pradesh
d)Rajastan
Ans:- (d)

Exp:-After independence,Rajastan first introduced Pancheyat raj system in 1956
81)What was the main purpose of the Punjab Tenancy Act passed during the tenure of Lord Lawrence?

a)To protect the occupancy rights of the peasants.

b)To increase the revenue receipts of the government
c)To break the backbone of the landlords
d)To win the loyalty of landlords
Ans:- (a)

82)Which one of the following indicates the correct chronological order of the given commissions/Despatch?

a)Raleigh commission-Sadler commission-Wood's despatch-Hunter commission

b) Wood's despatch-Hunter commission- Raleigh commission-Sadler commission
c) Raleigh commission- Hunter commission- Wood's despatch- Sadler commission
d)Wood's despatch- Sadler commission- Raleigh commission- Hunter commission
Ans:- (b)

Exp:-Chronological order
Wood's dispatch-1854-Lord Dalhonsie
Hunter commission-1882-Lord Ripon
Raleigh commission-1902-Lord Curzon
Sadler commission _1916-Lord Chelmsford
83)Who among the following opposed raising the minimum age of marriage for girls from 10 to 12 years as embodied in the age of Consent Act ,1891?

a)Mahadev Govind Ranade

b)Swami Vivekananda
c)Bal Gangadar Tilak
d)Gopal Krishna Gokhale

18


academy for competitive examinations [a.c.e]

Ans:- (c)

Exp:-He felt that alien government had no right to interfere in native social affairs
84)Which one of the following was the Magna Carta of Western educational system in India?

a)The report of the committee of public Instruction,1823

b)The charter Act of 1833
c)Despatch of Sir Charles Wood,Secretary of State,1854
d)The Report of the Hunter commission
Ans:- (c)

Exp:-Woods Despatch:
Vernacular language should be taught in primary level
The promotion of Western education
Universities on the model of the London university were proposed for Calcutta,Bombay and Madras
Emphasised the importance of vacational instruction and the need of establishing technical school and colleges
85)Which one of the following pairs was not correctly matched?

a)William Jones : Hindu

College b)Jeremy Bentham : Utilitarian School
c)Jonathan Duncan : Sanskrit College
d)William Carey : Serampore College
Ans:- (a)

Exp:-Sir William Jones founded Asiastic society of Bengal in Calcutta in 1784
David Hare with the help of Raja Ram Mohan Roy,started Calcutta Hindu College in 1817.
86)Match List I (Newspapers with List II(Editors and select the correct answer using the codes given below the lists

List I (Newspapers) ListII (Editors)

A.Samachar Darpan 1.Ram Mohan Roy
B.Mirat-ul-Akhbar 2.B.G.Tilak
C.Kesari 3.Mahatma Gandhi
D.Young India 4.Marshman

Codes:
12 A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 4 3 2 1
(c) 2 3 4 1
(d) 4 1 2 3
Ans:- (d)

87) Which Benthamites considered that India was a land of superstitions?

(a)Bentinck, Metcafe and Canning

(b)Dalhousie, Canning and Macaulay
(c)Bentinck, Macaulay and Dalhousie

19


academy for competitive examinations [a.c.e]

(d) Bentinck, Macaulay and Metcalfe

Ans:- (c)

88) Who suggested the removal of all discrimination of caste and race, and adoption of saiva form of marriage prescribed in Mahanirvana Tantra?

(a) Raja Ram Mohan roy

(b) Debendra Nath Tagore
(c) Keshab chandra Sen
(d) Gopal Hari Deshmukh
Ans:- (d)

89)Match List I (1857 Revolt _ British General)with List II(Place of Action )and select the correct answer using the codes given below the lists:

List I (1857 Revolt _British Generals) ListII (Place of Action)

A.Johan Nicholson 1.Lucknow
B.Colin Campbell 2.Jhansi
C.Havelock 3.Delhi
D.Hugh Rose 4.Kanpur

Codes:
12 A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 1 2 3 4
(c) 3 2 1 4
(d) 1 4 3 2
Ans:- (a)

90) Match List I (Orgnaizations) with List II (Years in Which Founded) and select the correct answer using the codes given below the lsists:

List I (Organizations) List II (Years in Which Founded)

A. Landholders society 1. 1838
B. British Indian Association 2. 1851
C. Madras native association 3. 1852
D. The Indian Association 4. 1876
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 3 4 1 2
(c) 1 4 3 2
(d) 3 2 1 4
Ans:- (a)

Exp:-Pre-Congress Associations Land holders society- 1838-Calcutta British Indian Association- 1851-London
Madras Native Association-1852-Madras The Indian Association-1876-Calcutta
91)In which of the following forms of marriages,was the bridegroom supposed to give a cow and a bull

20


academy for competitive examinations [a.c.e]

to the guardian of the bride during ancient period?

(a)Asura

(b)Paisacha
(c)Prajapatya
(d)Arsha
Ans:- (d)

Exp:-8 forms of marriages in ancient India:-
1.Brahma-The norml type Where a dowry given
2.Daiva-Daughter given to the priest as a sacrificial fee
3.Arsa-Bride price of a cow or a bull paid instead of a dowry
4.Prajapatya-No dowry,no bride price given
5.Asura-Marriage by purchase
6.Gandharva-Marriage by consent of boy and girl 7.Raksasa-Marriage by capture by warriers
8.Paisasa-Seduction of a sleeping girls, Mentally deranged or drunk girls.
92)which one of the following is the word used for "fight" in the Rigveda?

(a)Gavishti

(b)Samgava
(c)Yava
(d)Svasara
Ans:- (a)

Exp:-Rig vedic peoples led unsettled life that is nomatic people.Their primary occupation was Cattle-rearing.So they fight for Gau.
93)In which of the following, has the fourfold division of the society been expressly mentioned?

(a)Yajurveda

(b)Satapatha Brahmana
(c)Purusa-sukta
of Rigveda
(d)Aranyakas
Ans:- (c)

Exp:-Purusa sukta of Rigveda 10th mandalas-It deals with origin of four Varnas and their duties
94)"The Brahmana is dependent on the King and takes a lower seat by his side,but he is superior to the King.'This is mentioned in which one of the following?

(a)Satapatha Brahmana

(b)Aitareya Brahmana
(c)Kataka Samhita
(d)Taittariya Upanishad
Ans:- (b)

Exp:- Aitareya Brahmana tells about origin of kingship.
95)Which one is the correct chronological order in which the given rulers ruled over Magadha?

(a)Brihadratha-Bimbisara-Sisunaga-Bindusara

21


academy for competitive examinations [a.c.e]

(b)Sisunaga-Bindusara-Brihadratha-Bimbisara

(c)Brihadratha-Bindusara-Sisunaga-Bimbisara
(d)Sisunaga-Bimbisara-Brihadratha-Bindusara
Ans:- (a)

Brihadratha-Founder of Magadha
Bimbisara _Hariyanga dynasty
Sisunaga-Sisunaga dynasty
Bindusara _Mauryan dynasty
96)In which one of the following,does the term "second urbanization" in India refer to the urban processes?

a)Indus Valley

(b)Gangetic Valley
(c)Narmada valley
(d)Kaveri Valley
Ans:- (b)

Exp:- After Indus Valley Civilization, the second urbanized culture was 16 Mahajanapadas.Most of the Mahajanapadas were situated in Gangetic Valley.
97)Which one of the following virtues was added by Mahavira to the fourfold path preached by the 23rd Tirthankara Parsvanath?

(a)Satya

(b)Ahimsa
(c)Brahmacharya
(d)Sanchi
Ans:- (c)

Exp:- Ahimsa, Satya, Asteya, Aparigraha, Brahma Charya were the Five Cordial principles of Jainism. Brahma Charya was added by Mahavira.
98)Which one of the following Buddhist centres did not have direct connection with Buddha during his life time?

(a)Sarnath

(b)Uruvela
(c)Rajagriha
(d)Sanchi
Ans:- (d)


99)A famine took place in Magadha 200 years after Mahavira's death.during that period who among the following left Magadha for south India and is given to credit for carrying Jainism to the south?
(a)Sudharmana

(b)indrabhuti
(c)Sthulabhadra
(d)Bhadrabahu
Ans:- (d)

22


academy for competitive examinations [a.c.e]

Exp:- According to Parisita Parvin, Chandragupta Maurya left Magadha to South India with his Guru Bhadrabahu.


100)Which one of the following rulers was known as Amitraghata,the `destroyer of foes'?
(a)Chandragupta Maurya

(b)Bindusara
(c)Kanishka
(d)Samudragupta
Ans:- (b)

101)Which one of the following alternatives correctly gives the feature(s) normally noticed in Asokan pillars?

(a)Lustrous polish

(b)Lustrous polish and monolithic
(c)Square base and octagonal shape
(d)Lustrous polish and square base
Ans:- (b)

102)In which of the following inscriptions,does Ashoka record open confession of his faith on the Buddhist trinity?

a)Brahmagiri Minor Rock Edict

(b)Bhabru Minor Rock Edict
(c)The XIII Rock edict
(d)Rummkinidei Edict
Ans:- (b) Exp:- Bhabru minor Rock Edict

Ashoka has been mentioned as King of Magadha. He expressed his faith in Buddhism. "Whatever was spoken by Buddha was well spoken".
103)Which of the following aspects has not been dealth with in the Arthasastra?

(a)Eradication of famine

(b)Method of cultivation
(c)Qualities of the ministers
(d)Spy system
Ans:- (a)

104)Which one of the following kings is associated with the earliest known epigraphic record in India containing land-grant information?

(a)Asoka

(b)Karikala
(c)Gautamiputra Satkarni
(d)Kharavela of Kalinga
Ans:- (c)

Exp:- The Satavahanas were the first rulers to make land grants to the Brahmanas and the Buddhist Monks .

23


academy for competitive examinations [a.c.e]

105)Where are the ayaka pillars installed?

(a)Inside the Viharas

(b)Inside the Chaitya halls
(c)On the Anda of the Stupas
(d)On the Medhi of the Stupas
Ans:- (c)

106)Match List I (Works) with List II (Contents) and select the correct answer using the codes given below the lists:

List I (works) List II (Contents)

A.Maduraikkanji 1.A work on Tamil grammar
B.Tolkapiyam 2.An account of the Pandya country
C.Paripadal 3.A long poem on Kaveripatanam
D.patinappalai 4.A sangam anthology
5.Translation of the Mahabharata into Tamil

Codes:
A B C D
(a) 4 1 5 3
(b) 2 3 4 1
(c) 4 3 5 1
(d) 2 1 4 3
Ans:- (d)

107)The inscriptions from Nanaghat,Nasik and Sanchi refer to which one of the following ruling families?

a)Kanvas

(b)Satavahanas
(c)Mitras
(d)Chedis
Ans:- (b)

108)According to tradition the Sangams flourished at different places.Whcich of the following places were associated with the three sangams?

(a)Madura and Kapatpuram

(b)Madura,Kapatpuram and Kaveripattanam
(c)Madura,Uraiyur and Chola Mandalam
(d)Puhar and Madura
Ans:- (a)

109)Whcich one of the following indicates the correct chronological order of era in India?

(a)Gupta-Harsha-Vikram-Shaka

(b)Vikram-Shaka-Gupta-Harsha
(c)Gupta-Shaka-Vikram-Harsha

24


academy for competitive examinations [a.c.e]

(d)Vikram-Harsha-Gupta-Shaka

Ans:- (b)

Exp:- Vikram era - 57 BC
Shaka era _ 78 AD
Gupta era _ 319-320 AD
Harsha era _ 606 AD
110)Match List I (Inscription) with List II (Ruler) and select the correct answer using the codes given below the lists:

List I(Inscription) List II (ruler) A.Saranath Buddhist image inscription 1.Heliodorous

B.Mathura Pillar inscription 2.Rudradaman
C.Besanagar Garuda Pillar inscription 3.Kanishka
D.Junagadh Inscription 4.Huvishka
5.Kharavela

Codes:
A B C D
(a) 3 2 1 4
(b) 1 4 5 2
(c) 3 4 1 2
(d) 1 2 5 4
Ans:- (c)

111)Kanishka was a great patron of art and literature.Which of the following personalities adorned his Court?

(a)Aswaghosa,Parsva,Vasumita and Charaka

(b)Aswaghosa,Nagrjuna,Nagasena and Vasumita
(c)Aswaghosa,Parsva,Hemachandra and Nagarjuna
(d)Aswaghosa,Vasumita,Asanga and Hemachandra
Ans:- (a)

Exp:- Contemporaries of Kanishka
Aswaghosa _ Vice President of 4th Buddhist Council.
Parsva _ He advised Kanishka to assemble 4th Buddhist Council.
Vasumita _ President of 4th Buddhist Council.
Charaka _ Physician at the court of Kanishka.
112)Which inscription refers to the worship of vrishni-Viras among Bhagavata votaries?

(a)Nagavi inscription

(b)Besnagar inscription
(c)Mora Well inscription
(d)Mathura inscription of Chandra Gupta-II
Ans:- (c)

113)Match List I (Authosrs with List II (Texts) and select the correct answer using the codes given below the lists:

25


academy for competitive examinations [a.c.e]

List I(Authors) List II (Texts)

A.Al-Beruni 1.Shahnama
B.Minhas-us siraj 2.Nuh siphir
C.Firdausi 3.Tahqiq-ul Hind
D.Amir Khusro 4.Tabqat-i Nasiri

Codes:
A B C D
(a) 3 2 1 4
(b) 1 4 3 2
(c) 3 4 1 2
(d) 1 2 3 4
Ans:- (c)

Exp:- Al Beruni's India:
Tahqiq _ul-Hind Caste system in India _ Slavery _ Somnath expedition of Muhamad Gazini _ Mentioned.
Minhas _us-Siraj :- Tabqat-iNasiri
Invasion of Muhamad of Ghore.
Invasion of Bhaktiyur Khalji to Bengal _ deals with reign of Iltumish to Nasirudeen Mahmud.
Firdausi:- court poet of Mahumad of Gazini.
AMIRKHUSRO:- Sufi saint _ He was the contemporary of eight Delhi Sultans. Poet & Philosopher. He was called Tad-I-Hind (Parrot of India) _ Nuh Siphir _ deals with.
114)which one of the following gupta rulers was related to the Licchavis on his mother's side

(a)Srigupta

(b)Chandragupta
(c)Ghatotkachagupta
(d)Samudragupta
Ans:- (d)

Exp:- Samudragupta was son of Chandragupta I. Chandragupta I married Licchavis Princess Kumaradevi.
115)What was the head of the traders in the Gupta period called?

(a)Shresthi

(b)Kulika
(c)sarthavaha
(d)Samaharta
Ans:- (a)

116)Which one of the following works of Kalidasa is not based on a theme familiar in the Vedic/Puranic literature?

(a)Abhijyana Sakuntala

(b)Meghaduta
(c)Kumarasambhava
(d)Raghuvansha

26


academy for competitive examinations [a.c.e]

Ans:- (b)

117)Match List I (Authors) with List II (Books) and select the correct answer using the codes given below the lists:

List I (Authors) List II (Books) A.Sudraka 1.Duta Kavya

B.Subandhu 2.Saundarananda
C.Mahendravarman-I 3.Mrichchhakatika
D.Asvaghosha 4.Charudatta
5.Matta vilasa Prahasana

Codes:
A B C D
(a) 3 5 4 2
(b) 2 4 5 1
(c) 3 4 5 2
(d) 2 5 4 1
Ans:- (c)

118)Which one of the following sites has yielded archaeological evidance for the existence of a Roman colony?

a)Arikamedu

b)Paloura
c)Dosarene
d)Tamralipti
Ans:- (a)

Exp:-In Sangam period, South India had trade with Roman Empire.Some of the Roman Coins and settlements found in Arikamedu, near Pondicherry.
119)The brick temple of Bhitargaon is a famous Gupta monument.It consist which one of the following architectural features?

a)Use of lime-mortar as cementing material

b)Use of true arch
c)Use of marble for decoration
d)Use of Red sand stone in the plinth
Ans:- (b)

120)Match List I (titles with List II (Names ) and select the correct answer usingthecodes given below the lists:

List I (Titles) List II (Names) A.Madurai Kondan 1.Vipranarajana

B.Tanjayur Kondan 2.Parantaka-I
C.Gangai Kondan 3.Krishna-III
D.Tondar-adip-podi 4.Rajendra-I

Codes:
A B C D

27