COURSES OFFER: IAS, PCS, NET, CDS, NDA, HOTEL & FASHION ENTRANCE, BANK PO ETC.
 
Study material
Teachers Blog

academy for competitive examinations [a.c.e.]

INDIAN HISTORY 2005

1)An early transational of Bhagavat in to Bengali was commissioned by Husain Shah.Who undertook the translational work?

a)Kavindra Parameshwar
b)Maladhar Vasu
c)Srikarana Nandi
d)Vidyapati

Ans:- (b)
Expl:- Sultan Hussain Shah of Bengal patronised the Bengali language. His court poet Maladhar Basu translated Bagavat Gita into Bengali in the title of "Sri Krishna Vijaya".

2)Match List I (Terms)with List II (Usage) and select the correct answer using the code given below the list:

List I (Terms) List II (Usage)
a)Dar al-Shifa 1.Open area for equestrian exercises
b)Furusiyya 2.A hospital
c)Maydan 3.Imperial camp d)Urdu-I-Mualla
4.Open area for military parade

Codes:
A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 2 3 4 1
(c) 4 3 2 1
(d) 2 1 4 3

Ans:- (d)

3)With reference to the medieval period ,match List I (Places)with List II (Production) and select the correct answer using the code given below the Lists:

List I (Places) List II (Production)
(a)Alwar 1.Oils and Perfumes
(b)Jaunpur 2.Sugar candy
(c)Kalpi 3.Glass
(d)Lander 4.Woollen carpets
Code: A B C D
(a) 2 1 3 4
(b) 3 4 2 1
(c) 2 4 3 1
(d) 3 1 2 4

Ans:- (d)

4)What did Nunia and Malangi castes specialize in?

(a)Medium-distance trade in food grains

1


academy for competitive examinations [a.c.e.]

(b)Leather tanning work
(c)Iron smelting and charcoal production
(d)Salt and saltpeter production

Ans:- (d)

5)The rulers deccan adopted istava measures in the medieval period.What did it mean?

(a)Grant of loans with no interest
(b)Concessional assessment of land revenue
(c)Cesses imposed for enlarging the army
(d)Actual collection of land revenue

Ans:- (b)

6)Match List I (Terms) with List II(Meanings) and select the correct answer using the code given below the List:

List I (Terms) List II (Meanings)
A.Ayagars 1.Village Servants
B.Karnam 2.Police man
C.Maniyam 3.Accountant D.Talaiyari
4.Head man

Codes:
A B C D
(a) 4 2 1 3
(b) 1 3 4 2
(c) 4 3 1 2
(d) 1 2 4 3

Ans:- (b)

7) Match List I (Terms) with List II(Meanings) and select the correct answer using the code given below the List:

List I (Terms) List II (Meanings) A.Haqq-i Shrub 1.Loans to peasants
B.Qismat 2.Water tax
C.Taqavi 3.Agrarian cesses
D.Uslub 4.Regulations Code:

A B C D
(a) 4 3 1 2
(b) 2 1 3 4
(c) 4 1 3 2
(d) 2 3 1 4

Ans:- (d)

2


academy for competitive examinations [a.c.e.]

8)Who among the following recognized the important role played by women in family and society in his preachings?


(a)Guru Nanak
(b)Sant Ravidas
(c)Sant Gyaneshwar
(d)Sant Tukaram

Ans:- (a)

9)Consider the following statements:

1.Naval expeditions of Rajaraja I occupied parts of Burma, Malaya and Sumatra
2.Rajendra I conquered Ceylon
3.The Cholas held northern Ceylon until they were expelled by Vijayabahu I
4.The Cholas fell in the 13th century when their territory was shared by the Hoysalas and Pandyas Which of the statement given is/are correct?
(a)1,2and 3
(b)3 and 4
(c)2,3 and 4
(d)4 only

Ans:- (c) Expl:-Malaya,Sumatra expedition was taken over by Rajendra I
10) Match List I (King)with List II (Dynasty) and select the correct answer using the code given below the list:


List I (King) List II (Dynasty)] A.Bhoja of Malwa 1.Chandela
B.Jayachandra 2.Gahadavala
C.Mihira Bhoja 3.Paramara
D.Paramardideva 4.Pratihara
Code: A B C D
(a) 3 1 4 2
(b) 4 2 3 1 (c) 3 2 4 1 (d) 4 1 3 2

Ans:- (c)

11)In which one of the following temples did Ramanuja teach?

(a)Madurai
(b)Mamallapuram
(c)Somnathpur
(d)Srirangam

Ans:- (d) Expl:-The birth place of Ramanuja was Sriperumputhur.During Kulothunga II period ,he was a preist of Srirangam temple.(During 11th century A.D)
12)Consider the following statements:


1.There are no remains of free standing Hindu temples erected before the Gupta period.

3


academy for competitive examinations [a.c.e.]

2.All the caves at Ellora are of Hindu gods and goddesses.

3.The great temple of Shiva at Tanjore was built by Rajaraja,the Great. Which of the statements given above is / are correct?
(a)1 and 3
(b)1,2 and 3
(c)1 and 2 (d)3 only

Ans:- (a)
Expl:-Free-standing temples were originated only during Gupta period. Buddhist,Jain and Hindu caves at Ellora is the best example of ancient architectural work.
13)Consider the following statements:


1.During the Mughal period,Mysore was the premier center of silk production and supplied the demands of both European and Indian merchants.
2.There was no ship-building industry in India during the Mughal period as Europeans supplied ships to the Indians.
3.During the Mughal period,salpetre was exported from India by Dutch and English traders.
Which of the statements given above is / are correct?
(a)1 and 2
(b)2 only
(c)1 and 3
(d)3 only

Ans:- (c)
Expl:-The Mughals had no naval forces.But other parts of India had ship-building industries during their rule.
14)Which one of the following pairs is not correctly matched?


(a)Ahmad Shah Bahamani : Hazrat Gesu Daraz
(b)Mahmud Begarha : Faizi Sarhindi
(c)Akbar : Abdur Rahim Khan-I-Khanan
(dJahangir : Muhammad Salih

Ans:- (b)
Expl:-Sarhindi was the contemporary of Akbar and Jahangir

15)Which one of the following groups represents the correct composition of Vijayanagar territory of Pandimandalam?

(a)Madurai,Chingleput,South Arcot,Tirunelveli
(b)Chingleput,South Arcot,North arcot,Tirunelveli
(c)Madurai,Ramanathapuram,Tirunelveli,Kanyakumari
(d)Ramanathapuram,Tirunelveli,North Arcot,Kanyakumari

Ans:- (c)
Expl:-Nayakara system was developed during Krishnadeva Raya period.Madurai Nayakars ruled over Madurai,Ramanathapuram,Thirunelveli and Kanyakumari.Cholamandalam and Thondaimandalam were ruled by Nayaks of Tanjore,Nayaks of Ginjee and Vellore.

4


academy for competitive examinations [a.c.e.]

16)Which one of the following statements is not correct?


(a)Chaitanya was a contemporary of Vallabhacharya
(b)Dadu Dayal started the practice of worship at the shrines of departed saints
(c)Tukaram was a contemporary of Shivaji
(d)Vallabhacharya advocated penance,self-mortification and renunciation of the world

Ans:- (d)
Expl:-Vallabacharya advocated "Pushthi Marga". According to him ,the relationship between the god and the man has the bondage of love and affection.He was against the concepts of Penance,self-mortification of the world.
17.which one of th following poets wrote poems hailing the Russian Revolution of 1917?


(a)Subramanya Bharati
(b)Muhamad Iqbal
(c)Sarojini Naidu
(d)Rabindranath Tagore

Ans:- (a)

18)Consider the following statements:

1.Although the First Five-Year plan gave priority to Agriculture but there was hardly any increase in the agricultural production at the end of the plan period.
2.The iron and steel plants at Bhilai,Rourkela and Durgapur were set up during the First Five-year Plan.
Which of the given above statements given above is / are correct?
(a)1 only
(b)2 only
(c)Both 1 and 2
(d)Neither 1 nor 2

Ans:- (d) Expl:-The first five year plan has achieved it's targets.The Iron and Steel plants at Bhilai,Rourkela an Durgapur were set up during the second five year plan.
19)Consider the following statements:


1.Though the Constitution of India states that India is a Union of States,the terms `federal' and `federation' are used in reference to India at several paces in the Constitution of India.
2.The Schedule as adopted by the constituent Assembly and incorporated in the Constitution of India mentioned three categories of states and Territories, i.e., Princely States,British Indian provinces,Andaman and Nicobar Islands.
Which of the given above statements given above is / are correct?
(a)1 only
(b)2 only
(c)Both 1 and 2
(d)Neither 1 nor 2

Ans:- (d)
Expl:-Constitution of India does not mention the word "Federal".

5


academy for competitive examinations [a.c.e.]

20)Consider the following statements:


1.Several of the fundamental rights incorporated in the Nehru Committee Report appeared in the constitution of India substantially unchanged.
2.Several of the social and economic rights mentioned in the 1931 Karachi resolution found expression in the directive Principles of state Policy in the Constitution of India.

Which of the given above statements given above is / are correct? (a)1 only
(b)2 only
(c)Both 1 and 2
(d)Neither 1 nor 2

Ans:- (c)
Expl:-Nehru report was prepared under the chairmanship of Motilal Nehru.Very first time ,Indians attempted to make a constitution of their own.

21)Who of the following was not included in the first Interim National Government announced in August,1946?

(a)Dr.Rajendra Prasad (b)Dr.S.Radhakrishnan (c)C.Rajagopalachari (d)Jagjivan Ram

Ans:- (b)
Expl:-The interim government was set up in 1946.The members of interim Government were,Dr.Rajendra Prasad,Pandit Nehru,Rajagopalachari,Dr.John Mathi and Patel.Dr.Radhakrishnan was not a member.

22)With reference to the Home Rule Movement during the Indian freedon struggle, consider the following statements:

1.In his Home Rule Movement,Tilak linked up the question of Swaraj with the demand for the formation of linguistic States and education in the vernacular.
2.At Allahabad,Jawaharalal Nehru joined Annie Besant's Home rule League.
Which of the given above statements given above is / are correct?
(a)1 only
(b)2 only
(c)Both 1 and 2
(d)Neither 1 nor 2

Ans:- (c)

23)With reference to the Swadeshi Movement during the Indian freedom struggle,
which one of the following statements is not correct?

(a)The theme song of the Swadeshi movement in Bengal was Rabindranath's `Amar Sonar Bangla'
(b)Syed Haider Raza led the Swadeshi Movement in Delhi
(c)The Ganapati and Shivaji festivals became a medium for the Swadeshi Propaganda in Bengal too
(d)The surat split of the Congress in 1907 weakened the Swadeshi Movement.

Ans:- (c)

6


academy for competitive examinations [a.c.e.]

Expl:-Ganapati festival and Shivaji festivals were started by Bala Gangathara Thilak during 1890's to stimulate nationalism.

24)In order to advance the cause of English education in India,who among the following introduced the regulation that all public services were to be filled by an open competitive examination held by the Council of Education,preference being given to the knowledge of English?


(a)Lord Wellesley
(b)Lord William Bentinck
(c)Lord Hardinge
(d)Lord Dalhousie

Ans:- (c) Expl:-Charter Act 1833 had the provision to adopt merit based employment system.After that Lord Hardinge introduced merit based employment opportunities to Indians those were known English. Knowledge of English was must.
25)Consider the following statements:


1.As per the Indian High Courts Act,High Courts were created in Calcutta,Bombay and madras by the amalgamation of the Supreme Court and the Sadar Diwani Adalat in 1861.
2. A code of Civil procedure and a Code of Criminal Procedure were promulgated in 1867.
Which of the statements given above is / are correct?
(a)1 only
(b)2 only
(c)Both 1 and 2
(d)Neither 1 nor 2

Ans:- (a)
Expl:-A code of civil procedures and criminal procedures were promulgated in 1860 by Lord Mckauly.
26)Which one of the following Muslim leaders joined the Home Rule League founded by Annie Besant?


(a)Muhammad Iqbal
(b)Muhammad Ali Jinnah
(c)Syed Ahmed Khan
(d)Abul Kalam Azad

Ans:- (b)

Expl:-Mohammed Ali Jinnah was the personal secretary of Tilak.He joined the Home rule movement.He was one of the persons responsible for the emergence of Lucknow pact.
27)Who among the following introduced a scheme of administration which centered around a class of officaials called Commissioners,each of whom was placed in charge of a division comprising several districts?


(a)Lord Cornwallis
(b)Lord Warren Hastings
(c)Lord Wellesley
(d)Lord William Bentinck

7


academy for competitive examinations [a.c.e.]

Ans:- (d) Expl:-It is one of the judicial reform of Lord William Bentinck.According to it the judicial magistrate and district collectors were placed in the supervision of commissioner revenue and circuit.

28)Which one of the following was not included in the terms of the Gandhi-Irwin Pact?

(a)Immediate release of all political prisoners not convicted for violence
(b)Payment of suitable compensation to the released prisoners (c)return of confiscated land not yet sold to third parties
(d)Remission of all fines yet not collected

Ans:- (b)
Expl:-Gandhi-Irwin Pact (1931)

Immediate release of all Political Prisoners not convicted to violence and return of their confiscated property was the main assurance of Lord Irwin.

29)In February 1943,while in jail,why did gandhiji declare 21 days' fast?

(a)He wanted the people to stop violence in the quit India Movement
(b)He was forcing the Hindu and Muslim separatists to shun divisive policies and to strive for united India
(c)This was his answer to the Government which had been constantly exhorting him to condemn the violence of the people during the Quit India Movement
(d)This was a part of his non-violent strategy of forcing the British Government to concede the Congress demand for complete independence of India

Ans:- (c)
Expl:- During Quit India Movement, All popular leaders were arrested and jailed. The leaderless Movement turned Violent. So that, Gandhiji observed fastings to give answer to the British.
30) Which of the given above statements given above is not correct?


(a)Gandhiji suggested to the Khilafat committee that it should adopt a programme of Non-Violent Non-Cooperation to protest against the Government `s unfavourable attitude
(b)In the Nagpur Session of the Congress in 1920,Motilal Nehru moved the resolution of Non-Cooperation
(c)The programme of Non-Cooperation included the surrender of honours and titles
(d)After the Vijayawada Session of the Congress in 1921,charkhas were popularized on a wide scale and Khadi becme the uniform of the national movement

Ans:- (b)
Expl:- In the Nagpur Session of the Congress in 1920, Motilal Nehru passed the resolution of Non-Cooperation.

31)Consider the following statements:

1.Sauraseni was the official language of the Mauryan court.
2.Apabhramsa was used in the Middle Ages by Jaina writers in Gujarat for composing poetry.
3.Telugu was the court language of Vijayanagar under Krishna Devaraya.
Which of the given above statements given above is / are correct?
(a)1 and 3

8


academy for competitive examinations [a.c.e.]

(b)2 only

(c)2 and3
(d)1,2 and 3

Ans:- (c)

Expl:- Prakrit was the official language of Mauryan court.

32)Agnimitra known from the Kalidasa's drama Malavikagnimitra was a king of which one of the following dynasties?

(a)Maurya
(b)sunga
(c)Saka
(d)Gupta

Ans:- (b)
Expl:- Agnimitra was an important king of the Sunga Dynasty. The theme of drama was love affairs between Agnimitra and Malavika.

33)What was upavasatha in the Buddhist order?

(a)It was the resting place of the Buddhist monks in caves or viharas during rainy period
(b)It was an act of confession of Buddhist monks when they assembled every fortnight on the evenings of full and new moons
(c)It was an act of fasting for a specified period of time by Buddhist monks as a punishment for the offences committed by them in their conduct
(dIt was the vow taken by the newly admitted monk into the Buddhist order

Ans:- (b)

34)Consider the following Bhakti saints:

1.Dadu Dayal
2.Guru Nanak
3.Tulsidas Who
among the above was/were preaching when the Lodi dynsty fell and Babur took over?
(a)1 and 3
(b)2 only (c)2 and 3
(d)1 and 2

Ans:- (b)
Expl:- Dadu Dayal _ AD 1544 _ 1603
Guru Nanak _ AD 1469 _ 1539
Babar _ 1482 _ 1530
Tulsi Das _ AD 1532 _ 1623

35)What is the ideological approach of Jainism?

9


academy for competitive examinations [a.c.e.]

(a)Anekanta

(b)Advaita

(c)Avagaman
(d)Pancha-sheela

Ans:- (a)
Expl:- "Anekanta" philosophy of Jainism tells about many sidedness for an action.

36)who was Alara Kalama?
(a)A disciple of Buddha
(b)A prominent Buddhist monk
(c)A teacher of Buddha
(d)A ruler who renounced his throne for Buddhism

Ans:- (c)
Expl:- Alarakalama taught the technique of meditation to Buddha at Vaishali.

37)Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a)Sravasti : The capital of Kosala
(b)Rajgriha : The capital of Magadha
(c)vaishali : The capital of Chedi
(d)Ujjain : The capitalof Avanti

Ans:- (c)
Expl:- Vaishali was the capital of Vajjis. Vajjis was one of the Mahajanapadas.

38)Which one of the following pairs is correctly matched?
(a)Chanda Pradyota Mahasena : King of Vatsa
(b)Darshaka : Successor to Ajatashatru
(c)Ajatashatru : Follower of Ajivikas
(d)Prasenjit : King of Vajji Confederation

Ans:- (b)
Expl:- Darshaka was successor of Ajatasatru. Chandra Prodyota Mahasena _ King of Avanti.
Ajatasatru- Follower of Jainism. (According to Jain tradition).
Prasenjit _ King of Kosala.

39)Consider the followingstatements:

1.In Rig Vedic time, the purohita was the foremost among the functionaries of a king.
2.In Rig Vedic time, the King was the absolute owner of the land.
3.The system of the espionage was not known to the kings of the Rig Vedic time.
Which of the given above statements given above is / are correct?
(a)1 only
(b)1 and 2
(c)2 and 3
(d)1,2 and 3

Ans:- (a)

10


academy for competitive examinations [a.c.e.]

Expl:- Land Ownership systems was not developed during Rig Vedic times. The system of spy was known by them.

40)Which one of the following statements is not correct?

(a)The Upanishads were compiled earlier than the Puranas
(b)The Upanishads believe in the transmigration of soul
(c) The Upanishads contain instructive stories and conversations
(d)There are no parables in the Upanishads

Ans:- (d)

Expl:- Upanishads deals with Philosophical thoughts. To explain them, Number of stories, Parables were given.

41)Which one of the following statements is correct?

(a)The grama of the RigVedic Aryans Usually refers to a group of Kinsfolk and not a village
(b)The Aryans of early vedic times tamed elephants and used them in war along with horses
(c)The rig Veda mentions the svayamvara and marriage of widows
(d)The Rig veda mentions vindhya and Satpura mountains and Narmada river

Ans:- (a)
Expl:- Grama, Vis, Jana were mentioned in Rigveda, But not in the sense of territorial limit.

42)Which one of the following texts contains the earliest evidence on Indian mathematical writings?

(a)Aranyaka
(b)Kalpasutra
(c)Nirukta
(d)Sulvsutra

Ans:- (d)
Expl:- Sulva Sutra, the oldest book on Indian Geometry containing instructions for the measurement and construction of the complex vedic fire alters and the laying out of sacrificial area.

43)Which Indus valley site has yielded evidence of use of a wooden coffin in burial?
(a)Harappa
(b)Mohenjodaro
(c)Lothal
(d)Klibangan
Ans:- (a)
Expl:- Burial methods in Indus Valley Civilization:

Harappa _ Coffin Burial
Surkotada _ Pot Burial
Lothal _ Pair Burial
Ropar _ Dog Burial
Mohenjodaro _ Fractional Burial, Post cremation

11


academy for competitive examinations [a.c.e.]

44)Match List-I (Ancient Finding) with List-II(place of finding )and select the correct answer using the code given below th Lists:

List-I(Ancient Finding) List-II (Place of Finding)
A.Bronze dancing girl 1.Harappa
B.Persian gulf seal 2.Lothal
C.Grey stone male dancing figure 3.Mohenjodaro d.Rows of fire altars
4.Kalibangan

Code:
A B C D (a) D 4 2 1 3
(b) 4 1 2 3
(c) 3 1 2 4
(d) 3 2 1 4

Ans:- (d)

45)Where has the prehistoric cultivated field been discovered in India.

(a)Lothal
(b)Kalibangan
(c)Ropar
(d)Dholavira

Ans:- (b)
Expl:-Kalibangan-Special-Features
Evidences on Pre-Harappan culture
Evidence of fire alters
Evidence of ploughed fields
Literal Meaning black Bangle

46)Which one of the following Harappan sites has yielded evidence of a signboard inscription?
(a)Lothal
(b)Mohenjodaro
(c)Dholavira
(d)Rakhigarhi
Ans:- (c) Expl:-Dholavira(situated in Kutch district of Gujarat) was the evidence of the largest Sign Board.
47)Which one of the following denotes a garment not prevalent during the medieval period

(a)Pravara
(b)Qaba
(c)Jama
(d)Sari

Ans:- (a)

48)What is the Mitakshara of Vijnaneswar?

12


academy for competitive examinations [a.c.e.]

(a) A treatise on the system of medicine

(b) An exposition of the contemporary theatre

(c) A commentary on Hindu law
(d) A treatise on the South Indian music
Ans:- (c) Expl:-A commentary on Hindu law (Yajnavalka Smriti)
49)Consider the following statements:

1.The earliest Persian work on Indian Music-Ghunyat-ul-Munya was written in the court of Akbar.
2.Sangitopanishad Sarodhara-a treatise on music and dance was written by a Jain scholar of Gujarat.
Which of the statements given above is / are correct?
(a)1 only
(b)2 only
(c)Both 1 and 2
(d)Neither 1 nor 2

Ans:- (b) Expl:-Ghunyat-Munga was dedicated to Ibrahim Shah Sharqi of Jhanpur
50)what did the concept of Wahadat-al-Wujud as supported by Akbar signify?

(a)Purity of Islam
(b)War against infidels
(c)Eradication of caste system
(d)Unity of Being

Ans:- (d) Expl:-Wahadat al-Wujud ie Unity of being (or) oneness of existance ,a Sufi theory originated from Sufi-Ibn-Arafi.Later Akbar adopted it.
51)Collection of which one of the following comprised Man Kautuhal?

(a)The portraits of Rajput rulers
(b)The musical melodies
(c)The technical contrivances of the Hindus
(d)Astronomical charts of Indian cities

Ans:- (b) Expl:-The work Man Kautuhal was a collection of Musical melodies,were introduced by the Muslims in the period of Raja Man Singh of Gwalior.
52)Which one of the following is the correct chronological order of setting up of English factories in India?

(a)Madras-Sutanuti-Surat-Hugli
(b)Madras-Surat-Sutanuti-Hugli
(c)Surat-Hugli-Madras-Sutanuti
(d)Surat-Madras-Hugli-Sutanuti

Ans:- (d) Expl:- English Factories
Location Year started
Surat 1611
Madras 1639

13


academy for competitive examinations [a.c.e.]

Hugli 1651

Sutanuti 1690

53)What was the main content of the Treaty of Deogaon concluded at the end of 1803?

(a)Bhonsle Raja of Berar ceded to the English the Province of Cuttak,including Balasore,and the whole of his territory west of the river warda
(b)Sindhia ceded to the English all his territories between the Ganges and Jamuna,and his forts and territories to the north of the Rajput principalities,jaipur,Jodhpur and Gohad
(c)Holkar gave up all claims to Tonk,Rampura,Bundi,Kooch,Bundelkhand and places north of th Chambal (d)Baji Rao II renounced the post Peshwa and the headship of the Maratha
confederacy

Ans:- (a)

54)consider the following statements with reference to British rule in India:

1.In 1780,the manufacture of salt was directly taken up by the Government.
2.In 1786,the collector in each District of Bengal was made responsible for settling the revenue and collecting it.
3.In 1790,the Decennial Settlement of land revenue was declared permanent.
Which of the statements given above is / are correct?
(a)1 only
(b)1 and 2
(c)2 and 3
(d)1,2 and 3

Ans:- (b) Expl:-Cornwallis reorganised the revenue department in 1786.The province of Bengal wasdivided into fiscal areas and each place under a collector.In 1793,the decennial settlementof land revenue was declared permanent.
55)which of the following pairs is/are correctly matched?

1.Battle of Bedara : Rear Admiral Boscawen
2.Battle of Wandiwash : General Coote
3.Battle of Buxar : Major Hector Munro
Select the correct answer using the code given below: code:

(a)1 and 2
(b)2 and 3
(c)3 only (d)1,2 and 3

Ans:- (b) Expl:-During Anglo-French rivalry (First Carnatic war) Admiral Boscawen of british captured Pondicherry
In 1760 war of wandiwash took place led by the English general Sir Eyre Coote,who won the battle.
In 1764, Battle of Buxar occurred under the General Hector Munro
56)Who among the following was India's Defence Minister when the Chinese invaded the northern part of India in 1962?

14


academy for competitive examinations [a.c.e.]

(a)Morarji Desai

(b)V.K.Krishna Menon

(c)T.T.Krishnamachari (d)Jagjivan Ram


Ans:- (b)

57)consider the following statements:

1.In Bombay,S.A.Dange published a pamphlet `Gandhi and Lenin' and started the first socialist weekly `The Socialist'.
2.In Bengal,Muzaffar Ahmed brought out `Navyug' and later founded the `Langal' with the cooperation of the poet Nazrul Islam.
3.In Madras, M.singaravelu founded the `Labour-Kisan Gazette".
Which of the statements given above are correct?
(a)1 and 2
(b)2 and 3
(c)1 and 3
(d)1,2 and 3

Ans:- (d)

58)Which Session of the Indian National congress approved the `Gandhi Irwin pact?

(a)Karachi Session
(b)Lahore Session
(c)Calcutta Session
(d)Tripura Session

Ans:- (a) Expl:-Gandhi _Irwin Pact took place on 5th March 1931.The Pact was accepted and it authorized the attendance of Gandhi in the second round table conference.
59)Consider the following :

1.Asaf Ali

2.Bhulabhai Desai
3.Jawaharalal Nehru
4.Tej Bahadur sapru Who among the above took up the defence of the INA prisoners in the court at the Red Fort trials?
(a)1 and 2
(b)2,3 and 4
(c)1,3 and 4
(d)1,2,3 and 4

Ans:- (d) Expl:-All four leaders defended INA prisoners in the court at the red fort trials(1945)
60)Which one of the following statements is correct?

(a)When Portuguese landed at Calicut in 1498,Narasanayaka chastised Zamorin and expelled the Portuguese from there

(b)pedro avarez Cabral captured the port of Goa in 1510

15


academy for competitive examinations [a.c.e.]

(c)when Portuguese captured the port of Goa from the Bijapur Sultanate,Vijayanagar rulers sided with Bijapur

(d)When Mughal forces laid siege to Sambhaji's Kalyan,Portuguese helped Mughals with provisions.

Ans:- (d) Expl:-Sambhaji waged war against the Portuguese and Mughals continuously.So when Mughal forces attacked Sambhaji,Portuguese helped the Mughal forces.
61)What was Ganj-i-Sawai?

(a)A manuscript containing astronomical observations of Sawai Jai Singh

(b)The chief market place in the town of Sawai Madhopur
(c)A large cannon fitted ship belonging to Aurangazeb
(d)The most important custom post near Surat managed by the Mughal rulers

Ans:- (c)

62)Consider the following statements:

1.It was from Pala Empire that Buddhism was introduced into Tibet.
2.The senas of Bengal were anti-Buddhst
3.The Solankis who ruled Gujarat,patronized Jainism.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)1 only
(b)2 and 3
(c)1 and 3
(d)1,2 and 3

Ans:- (c)

Expl:-The palas had cultural relations with Tibet.The Buddhist scholars Santarakshita and Dipankara were invited to Tibet and they introduced a new form of Buddhism there
Directions: The following ten(10) items consist of two statements : one labeled as the `Assertion(A)' and the other as `Reason(R)'.You are to examine these tow statements carefully and select the answers to these items using the code given below:

Code:

(a)Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(b)Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(c)A is true but R is false
(d)A is false but R is true
63)Assertion(A): The Tamil literary works had a prosperous period during the fifteenth and sixteenth centuries.
Reason(R): Vijayanagar rulers had a special preference for the Tamil language and literature.

Ans:- (a)

64)Assertion(A): Azam Shah requested Shahu to take charge of Narmada region during his absence from Maharashtra.
Reason(R): It was felt that Shahu's presence in the region would weaken Tarabai and safeguard Mughal

16


academy for competitive examinations [a.c.e.]

possessions during Azam's absence.

Ans:- (a)

65)Assertion(A): In medieval India,Screw making was undertaken by soldering a piece of wire on an iron nail.
Reason (R): The technologyof lathe-work was not know to the Indians.

Ans:- (a)

66)Assertion(a): Akbar removed Adham Khan from his office and appointed pir Muhammad in his place as Governor of Malwa. Reason
(R): Adham Khan did not send the spoils of the conquest to Akbar.

Ans:- (a)

67)Assertion(A): Hajio Illiyas of Bengal was defeated by Firuz Shah Tughlaq but the Sultan returned to Delhi without annexing
Bengal. Reason(R): There was a sudden invasion of Mongols on the North-West Frointer.

Ans:- (c)
68)Assertion(A): The Cabinet Mission rejected the Muslim League's demand for a separate State of Pakistan.
Reason(R): The Cabinet Mission felt that a separate State of Pakistan would contain a large proportion of non-Muslim population, and a sizeable population of Muslims would be left in India.

Ans:- (a)
69)Assertion(A): On the death of Qutb-ud-din Aibak, Aram Shah proclaimed himself as the Sultan of Delhi by suppressing the other contenders to the throne.
Reason(R): There were no fixed rules governing the succession to the Crown in the Turkish system.
Ans:- (a)

70)Assertion(A): At the height of the Swadeshi Movement, communal riosts broke out in Bengal.
Reason(R): Nawab Salimullah of Dacca led the Muslim peasantry of Bengal against the Hindu Zamindars.

Ans:- (b)
71)Assertion(A): Within half a century of the Battle of Plassey-the phenomenal properityof Bengal suffered a serious setback.
Reason(r): The manufacture of cotton goods, the most important commodity of export from India, increased in other parts of India while it declined in Bengal.

Ans:- (b)

72)Assertion(A): The English Company was granted Diwani Rights of Bengal, Bihar and Orissa in 1765 but the actual collection of revenue for the first few years was left in the hands of Indians.
Reason(R):The English lacked the knowledge of revenue maters in India.

17


academy for competitive examinations [a.c.e.]

Ans:- (a)

73)Consider the following statements:

1.Brahmans were exempted from execution or death penalty in all the ancient Indian scriptures,texts and law books.
2.Dayabhaga, a treatise on inheritance was written by Jimutavahana of 12th century.
3.The Arthashastra deals with crime and punishment and suggests many forms of execution.
Which of the statements given above is / are correct?
(a)1 and 2
(b)2 and 3
(c)3 only
(d)1,2 and 3

Ans:- (d)

74)Gautamiputra Satakarni is known largely because of the inscriptions recorded by his mother. Which one of the following is the associated place?

(a)Hathigumpha
(b)Nanaghat
(c)Nasik
(d)Kanheri

Ans:- (c) Expl:-In the Nasik inscription of Gautami Balasri (mother of Gautamiputra sata Karni) he is called "Ekabrahmana".
75)Which one of the following pairs is correctly matched?

(a)Rashtrakutas : Devagiri
(b)Palavas : Madurai

(c)Yadavas : Manyakheta
(d)Satavahanas : Pratisthana

Ans:- (d)
Expl: Kingdoms Capitals-
Rashtrakutas : Manyakheta
Pallavas : Kanchipuram
Yadavas : Devagiri
76)Which one of the following is the correct statement about the Sangam society of ancient South India?

(a)Slavery was not known to them
(b)The practice of Sati did not exist there

(c)The sacred marital thread Tali was unknown to them
(d)The women had no claim to the royal throne there

Ans:- (d)

18


academy for competitive examinations [a.c.e.]

77)Which one among the following is the oldest stupa?

(a)Stupa of Sanchi

(b)Stupa of Bharhut

(c)Stupa of Piprawah

(d)Stupa of Amaravati

Ans:- (c)

78)Who was the hero of the literary work Silappadikaram?
(a)Karikala Chola
(b)Senguttuvan Chera
(c)Nedunjeliyan
(d)Segannan Chola

Ans:- (b)
Expl:-On the request of Senguttuvan Chera ,Silappadikaram was written by Elango Adigal
79)Kanishka convened the Fourth Buddhist Council which prepared an encyclopaedia of the Buddhist philosophy.What was this known as?

(a)Mahavarya
(b)Prajunaparamita Sutra
(c)Ariyasacca

(d)Mahavibhasha

Ans:- (d) Expl:-At the end of fourth Buddist council,Vasumitra compiled Mahavibhasha.It contains all the Buddhist doctrines
80)Who among the following left an inscription which records reconstruction of a great artificial lake in kathiawar?

(a)Gautamiputra Satakarni
(b)kanishka
(c)Nahapana

(d)Rudradaman

Ans:- (d) Expl:-Janagarth inscription of Rudradaman is famous one in Indian history.It was a first Sanskrit inscription in ancient India.And it deals with how Pushya Gupta,the governor of Saurashtra during Chandra Gupta Maurya period, founded a great artificial lake in Kathiawar.
81)Which Indo-greek ruler is referred to in the Besanagar (Vidisha) Pillar Inscription?

(a)Antialcidas
(b)Minander
(c)Demetrius

(d)Heliodorus

Ans:- (a)
Expl:- Heliodorus, Ambassador to Antialcides of Indo-Greek, setup the Garuda Pillar at Besanagar. He

19


academy for competitive examinations [a.c.e.]

called himself a "Bhagvata".

82)Who among the following was a renowned Pasupata Acharya?

(a)Shantinatha

(b)Sreekarapandita
(c)Udyotakara
(d)Purnakashyapa

Ans:- (c)

Expl:- During Gupta age, Udyotakara was famoous Pasupata Acharya. He wrote a commentary on Nyya Sutra of Vatyayaua.

83)Which one of the following epigraphs is significant for the history of Bhagavatism?

(a)Mathura Pillar Inscription
(b)Besanagar Pillar Inscription
(c)Rumindei Pillar Inscription
(d)Talagunda Pillar Inscription
Ans:- (b)
Expl:- Garuda Pillar inscription at Besanagar is a important epigraphy for history of Bhagavatism.
84)Which one of the following is the correct chronological sequence?

(a)Ashtadhyayi-Buddhacharita-kathasaritsagara-Meghaduta
(b) Ashtadhyayi-Buddhacharita-Meghaduta-kathasaritsagara
(c)Buddhacharita-Ashtadhyayi-meghaduta-Kathasaritsagara

(d)Buddhacharita-Ashtadhyayi-kathasaritsagara-Meghaduta

Ans:- (b)
Expl:- Works Authors Periods
Ashtadhyyi Panini Pre-Mauryan (cr 200 BC)
Buddha Charita Ashvaghosa Post-Mauryan (cr 100 AD)
Megaduta Kalidasa Gupta age (cr 400 AD)
Kathasarita Sagara Kshemendra Post-Gupta age (cr 700 AD)

85)According to I-tsing,where did Sri Gupta construct a temple for the Chinese Buddhist pilgrims?

(a)Purushapura
(b)Mrigasikhavana
(c)Taxila
(d)Lumbinivana

Ans:- (b)
Expl:- I-tsing, the Chinese Traveller came to India in post Harsha period. His accounts on Mauryan and Gupta empire is signifance source.

86)Which one of the following statements is not correct?

20


academy for competitive examinations [a.c.e.]

(a)The earliest Indian coins bear no inscriptions
(b)Satavahanas of Deccan made coins of lead
(c)Guptas issued rupaka,the silver coins

(d)Gold coinage in India was started by Harshavardhana

Ans:- (d)
Expl:- Gold coinage in India was started by Indo-Greek ruler. The Kushnas issued pure gold coins. The imperial Guptas issued largest number of gold coins.

87)consider the following

1.Kalidasa
2.Bharvi
3.Bhasa
Who among the above belonged to the Gupta age?
(a)1 only
(b)1 and 2
(c)2 and 3
(d)1,2 and 3

Ans:- (d)
Expl:- The Gupta age began from 320 AD to 750 AD. All the three belonged to the Gupta age.
88)Consider the following statements:

1.Sikandar Lodi changed his residence from Delhi to Agra
2.The personal retainers of the great Amirs were appointed by Sikandar Lodi himself.
3.Sikandar Lodi abolished duties on crop of corn.

Which of the statements given above is/are correct?
(a)1 only
(b)1 and 2
(c)2 and 3
(d)1,2 and 3

Ans:- (d)
Expl:- Sikandar Lodi changed his capital to Agra in 1504. He Re-Introduced Alaud-din Khalji's market reforms.So that ,he personally appointed Amirs.And he abolished excessive tax on crop of corn.

89)Match List-I (Literary Work)with List-II (Scholar) and select the correct answer using the code given below the Lista;

List-I(Literary work) List-II (Scholar)
A.Hammir Rasau 1.Allasani Peddana

B.Pampa Ramayana 2.Jayadeva
C.Prasanna Raghava 3.Naga Chandra
D.Sarvochisa Mancharitra 4.Sarangadhara

Code:-
A B C D

21


academy for competitive examinations [a.c.e.]

(a) 1 2 3 4
(b) 4 3 2 1
(c) 1 3 2 4

(d) 4 2 3 1

Ans:- (b)
90)What was the duty assigned to Mustakhraj under Ala-ud-din Khalji

(a)To measure the land of peasants and to fix the revenue share of the State
(b)To collect the unrealized balance of land revenue from the peasants
(c)To punish the revenue officials indulging in corruption

(d)To spy on the merchants and traders and to ensure that prices fixed by the Sate were followed
Ans:- (b)
Expl:-Major departments - created by Delhi Sultans
Diwan-i-Arz-Military department created by Balban
Diwan-i-Koli _ Agriculture department created by Muhamad Bin Tughlaq
Diwan-i-Kirat _ Public work department created by Firoz Tughlaq

Diwan-i-Bandagan _ Department for slaves _ Created by Firoz Tughlaq

91)Match List-1(Officials of delhi Sultanate)with List-II(Duties/Jobs)and select the correct answer using the code given below the Lists:

List-I(Officials of Delhi Sultanate) List-II (Duties/Jobs)
A.Barid-i-Mumalik 1.Dealing with royal correspondence
B.Dabir-i-Khas 2.Commanding sultan's body guards
C.Sar-i-Jandar 3.Heading the State news and information
Agency
D.Wakil-i-Dar 4.Controlling and supervising the royal house
hold

Code: A B C D (a) 2 4 3 1
(b) 3 1 2 4
(c) 2 1 3 4
(d) 3 4 2 1

Ans:- (d)

92)Who among the following wrote the drama Usparinaya which describes the marriage of Usha with Aniruddha

(a)Ganga devi
(b)Madhava Vidyaranya
(c)Krishna Devaraya
(d)Allasani Peddana

Ans:- (c)

Expl:- Krishna Devaraya was man of letters. He wrote three books. Amuktamalyata was written by

22


academy for competitive examinations [a.c.e.]

him. It is in Telegu. Other two is Usha Parinaya and Jambavathi Kalyam are in Sanskrit.
93)With reference to the Mughal administration, which one of the following statements is not correct?

(a)The Mughal artillery was under the charge of Mir-i-Atish

(b)Supervision over the lands granted by the Emperors or Princes to pious men,scholars and monks was under the charge of the Chief Sadr

(c)The imperial household was under the charge of Mir Manzil
(d)The censorship of public morals was under the charge of Muhtasib

Ans:- (c)
94)Which one of the following buildings is not located in Fatehpur Sikri?

(a)Buland Darwaza (b)Anup Talao (c)Qila-i-Kuhna Mosque (d)Panch mahal
Ans:- (c)

Expl:- Qila-i-Kunha Mosque was built by Sher Shah Sur. It is located in Delhi.

95)What was the function of the official called Karori under Akbar's administration?

(a)Collection of revenue
(b)Maintaining royal treasury
(c)Maintaining the account of foreign trade
(d)Working as scribe for royal correspondence

Ans:- (a)
Expl:- After the conquest of Gujarat, Akbar divided his empire into 182 Parganas. Estimated income of each Pargana was called a koror. Korori was responsible to collect revenue from each Pargana.

96)Through which one of the following the king exercised his control over villages in the Vijayanagar Empire?

(a)Dannayaka
(b)Sumanta
(c)Nayaka
(d)Mahanayakacharya

Ans:- (d)
Expl:- The king maintained a link with the village administration through his offices the Mahanayakacharya.
97)Which one of the following is not connected with the description of the Vijayanagar Kingdom?

(a)Amuktamalyada
(b)Manucharitam
(c)Prabodha Chandrodaya

(d)Rehla

Ans:- (c)
Expl:- Prabodha Chandrodaya deals with history of Rajputs.It was written in 11th Century.

23


academy for competitive examinations [a.c.e.]

98)Who among the following rulers of Gujarat was treacherously drowned by the Portuguese when he was on board his ship?

(a)Mahmud Begarha

(b)Muhammad Shah

(c)Bahadur Shah

(d)Husain Shah

Ans:- (c)
99)Who among the following founded the city of Jaunpur?

(a)Ala-ud-din Khalji
(b)Muhammad Tughlaq
(c)Firuz Tughalq

(d)Khizr Khan Sayyid

Ans:- (c)
Expl:- Firuz Tughlaq founded 5 cities. They are Jaunpur, Firuzpur, Hissar, Firozabad, Fathehabad.
100)Who among the following introduced toe dahsala system of land revenue collection for the first time?

(a)Babar
(b)Humayun
(c)Akbar

(d)Shahjahan

Ans:- (c)
Expl:- 1580 AD, Akbar introduced dahasala system of land revenue settlement for ten years.
101)Match List-I(ancient town) with List-II(Modern State) and select the correct answer using the code given below the Lists:

List-I(Ancient town) List-II (Modern State) A.Ajayameru 1.Assam
B.Bhrigukaccha 2.Gujarat
C.Pragiyotisa 3.Orissa

d.Dsisupalgarh 4.Rajasthan

Code:
A B C D (a) 1 2 4 3
(b) 4 3 1 2
(c) 1 3 4 2
(d) 4 2 1 3

Ans:- (d)

102)Which one of the following deals with the schemes of Chanakya to foil the designs of a minister of the last of the Nandas, and to place Chandragupta Maurya on the throne

24


academy for competitive examinations [a.c.e.]

(a)Mricchakatika
(b)Mudrarakshasa
(c)Pratijnayaugandharayana
(d)Vikramorvasiyam

Ans:- (b)

Expl:-Mudrarakshasa was written by Vishadutta.The book deals with origin of Maurya dynasty.

103)What was the reason for Gandhiji to organize a Satyagraha on behalf of the peasants of Kheda?

(a)Non-suspension of land revenue collection in spite of a drought
(b)Enhancement of land revenue inspite of failure of crops
(c)Confiscation of the land of those who did not pay the land tax by the British administration
(d)The proposal of the administration to introduce `permanent settlement' in Gujarat

Ans:- (a)
Expl:- Kheda Satyagraha _ 1918
The Satyagraha was led by Gandhi.
Associate of Kheda Satyagraha:- Sardar Patel, Mahadev Desai. It was a no-revenue campaign.

104)Consider the following statements:
1.In 1918,Tilak and Gandhi toured villages to raise money and men for the British World War effort.
2.By the Laucknow Pact,the Muslim leaders accepted under-representation in return for over-representation in some provinces.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)1 only.
(b)2 only
(c)Both 1 and 2
(d)Neither 1 nor 2

Ans:- (c)
Expl:- Indian leaders believed that the British would provide dominion status at the end of World War I. So, Gandhi, Tilak toured all over the country to mobilize the man and material support to the British in World War-I.
Congress and Muslim league agreed to fight for freedom together inLucknow Pact, 1916. Then, Congress accepted communal representation for Muslims.

105)With reference to the Indian councils Act of 1909,consider the following statements:
1.The Act formally introduced for the first time the principle of elections to the legislative councils.
2.The government of India was given general power of disallowing politically dangerous candidates.
3.The income qualifications for the Muslim voters were lower than those for the Hindus.
Which of the statements given above are correct?
(a)1 and 2
(b)2 and 3

(c)1 and 3
(d)1,2 and 3
Ans:- (b)

25


academy for competitive examinations [a.c.e.]

Expl:- The principle of election to the legislative council was introduced in Act of 1892.The principle of direct election was introduced in Act of 1909.

106)Which one of the following first suggested boycott of the British goods in Bengal?

(a)Aurobindo Ghosh's journal `Bande Mataram'

(b)Krishna Kumar Mitra's weekly `Sanjivani'

(c)Motilal ghosh's `Amrit Bazar Patrika'

(d)Satish Chandra Mukherji's `Dawn'

Ans:- (b)

107)Which one of the following pairs is not correctly matched?

(a)Siraj-ud-din Ahmed : Zamindar
(b)Lal Chand : Self-abnegation in politics
(c)Tej Bahadur Sapru : Tribune
(d)Abul Kalam Azad : Al-Hilal

Ans:- (c)
Expl:- Tribune was edited by Bipin Chandrapal.

108)Consider the following statements:

Count de Lally, the French commmander failed against the English in India because
1.The home authorities in France did not recognize the importance of securing political power in India.
2.The French were inferior to the English in Naval strength
3.There was discord between the French commanders of land and Sea forces.
4.The English heavily bribed some important French officers

Code:
(a) 1,2 & 3
(b)2 & 3
(c)1 & 4 (d)1,2,3&4

Ans:- (d)
109)Match List I (Monument) with List II (Builder) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List I List II
(Monument) (Builder)
A.Arhai-Din-Ka-Jhompra at Ajmer 1.Ala-ud din Khalji
B.Hauz-I-Khas at Delhi 2.Iltutmish
C.Fortress of Adilabad 3.Muhammad Tughlaq

D.Jami Masjid at Badaun 4.Qutb-ud-din Aibak

Code:
(a) A B C D
4 2 3 1
(B) A B C D

26


academy for competitive examinations [a.c.e.]

3 1 4 2
(c) A B C D
4 1 3 2
(d) A B C D

3 2 4 1

Ans:- (c)


110)In the context of 1857 Revolt,the causes that led to the Sepoy Mutiny were

1.The disparity in number of European and Indian troops in the British Indian Forces.
2.The General Service enlistment act ordering all recruits to the Bengal Army to be ready for service both within and outside India.

3.The introduction of the Enfield Rifle.
Which of the above are correct?
(a)1 and 2
(b)2 and 3
(c)1 and 3
(d)1,2 and 3
Which of the above are correct?
(a)1 and 2
(b)2 and 3
(c)1 and 3
(d)1,2 and 3

Ans:- (d)
Expl:- All the three statements are correct. The General Service Enlistment Act was passed in 1856.

111)Match List-I(Person with List-II(Work) and select the correct answer suing the code given below the Lists:

List-I(Person) List-II (Work)
A.Madhusudan Dutt 1.Meghnadbadh Kavya
B.Bankim Chandra 2.Devi Chaudhurani
C.Dinabandhu Mitra 3.Neeldarpan
4.Grammar of Bengali Language

Code:
A B C
(a) 4 2 1
(b) 1 2 3 (c) 4 3 1 (d) 1 3 2

Ans:- (b)

112)Consider the following statements:

1.The cancellation of regulations concerning Indian Press by Sir Charles Metcalfe liberated it from official control during the period 1835-1857.
2.Under the Newspaper Act of 1908,the District Magistrate was empowered to confiscate the printing

27


academy for competitive examinations [a.c.e.]

press where a newspaper containing an incitement to violence was printed.
3.The Indian Press Act of 1910 was suspended by the Government of India during the World War I,so as to seek cooperation of Indian nationalists for war efforts.
Which of the statements given above are correct?
(a)1 and 2

(b)2 and 3

(c)1 and 3

(d)1,2 and 3

Ans:- (a)
Expl:- Indian Press Act of 1910 was not suspended during World War I. Instead the British promulgated Defence of India Act 1915 to repress the Indian Press. On the recommendation of Tej Bahadur Sapru, Indian Press Act of 1908, 1910 was repealed in 1921.

113)Who among the following was in the forefront of making efforts leading to making the Age of Consent Act,1891?

(a)Bal Gangadhar Tilak
(b)Keshab Chandra Sen
(c)B.M.Malabari
(d)Swami Vivekandanda

Ans:- (c)
Expl:- B.M. Malabari, a parsi reformer made prolonged effort to pass the age of consent Act in 1891. According to this act, the marriagable age for boys _ 18, girls _ 14.

114)Consider the following statements with reference to Wood's Despatch:
1.Institution of a regular system of scholarship to enable meritorious students to pursue the higher courses of study
2.Helping the educational institutions founded by private efforts to obtain grants from Government funds.
3.Provision of moral and religious education as an important component of curriculum.
Which of the above were the features of wood's Despatch?
(a)1 and 2
(b)2 and 3
(c)1 and 3
(d)1,2 and 3

Ans:- (a)

Expl:- Woods Despatch in 1854 _ It advocted Secular curriculam.

115)Who among the following was a founder of Widow Marriage association in 1861?
(a)Devendranath Tagore
(b)Mahadev Govinda Ranade
(c)Surendranath Banerjee
(d)Swami Dayanand Saraswati

Ans:- (b)

28


academy for competitive examinations [a.c.e.]

Expl:- Mahadev Govinda Ranade, one of the founding member of Congress, started widow re-marriage association. His wife Ramabai founded Arya Mahila Sadan, Poona Sadan for upliftment of woman.

116)Match List-I (Commission/Act/Despatch) with List-II (Year) and select the correct answer using the code given below the Lists:

List-I (Commission/Act/Despatch) List-II (Year)

A.wood's Despatch 1.1919

B.Hunter Commission 2.1904
C.Universities Act 3.1882
D.Sadler Commission 4.1854

Code: A B C D (a) 4 3 2 1
(b) 2 1 4 3
(c) 4 1 2 3
(d) 2 3 4 1
Ans:- (a)

117)Consider the following statements:

1.Raja Ram Mohan Roy opposed the Permanent settlement in Bengal.
2.Raja Ram Mohan Roy advocated the substitution of Persian for English as the official language of the courts of law.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)1 only
(b)2 only
(c)Both 1 and 2
(d)Neither 1 nor 2

Ans:- (d)
Expl:- Raja Ram Mohan Roy opposed evils of permanent settlement in Bengal. He condemned oppressive practices of Zamindars. But he did not oppose permanent settlement. He advocated English education, Western science and Western Philosophy.

118)Consider the following statements:

Under Todal Mal's bandobast in Akbar's administration 1.The State was to advance loans to the cultivators which could be paid in easy annual instalments.
2.Remissions of revenue were granted in bad season.
3.The revenue collectors were required to write officaially annual reports about the work,character and integrity of their subordinates.
4.The accounts were to be kept in Hindi.
Which of the statements given above are correct?
(a)1 and 2
(b)1,2 and 3
(c)3 and 4
(d)1,2,3 and 4

Ans:- (b)

29


academy for competitive examinations [a.c.e.]

119)Consider the following statements:
1.By Pitt's India Act,the members of the Governor general's council were reduced to three.
2.Pitt's India Act abolished the monopoly of the Company's Indian trade.
3.By Pitt's India Act,through a supplementary Act,the Governor-General was empowered to hold the office of Commander-in-Chief in special cases.

Which of the statements given above is/are correct?

(a)1 and 2

(b)3 only
(c)1 and 3
(d)1,2 and 3

Ans:- (c)
Expl:- Monopoly of the Company's India trade was abolished through Act of 1813.

120)Which one of the following is not correct regarding the chief clauses of the regulating Act of 1773?

(a)The civil and Military Government and the management of all territorial acquisitions and revenues in Bengal,Bihar and Orissa,were vested in the Governor-general at Fort William,assisted by four councilors
(b)The Governor-general in council at fort William was given the power of superintending the administration of the Presidencies of Madras and Bombay
(c)The President of the Board of control exercised all powers relating to supervising the Indian colony and the Court of directors merely retained the right of making appointments
(d)A Supreme Court consisting of a Chief Justice and three Judges was set up at Fort William to deal with all cases of crime.

Ans:- (c)
Expl:- Board of control consisted of 6 members was appointed through Pitt's India Act of 1784.

30