COURSES OFFER: IAS, PCS, NET, CDS, NDA, HOTEL & FASHION ENTRANCE, BANK PO ETC.
 
Study material
Teachers Blog

academy for competitive examinations [a.c.e.]

INDIAN HISTORY - 2006

1. Which inscription mentions both Kalidasa and Bharavi by name?
(a) Prayag Prasasthi of Samudra Gupta
(b) Talagunda Pillar inscription of Kakusthavarma
(c) Aihole Prasasthi of pulakesi
(d) Girnar Prasasthi of Rudradaman

Ans:C
Aihole Prasasthi of pulakesi II was written by his court poet Ravikriti.
In the Prasasthi the fame of Kalidasa and Bharavi is well attested by Ravikriti

2. Consider the following statements :

1. Senguttuvan, the son of Imayavaramban was the contemporary of Yajna Sri Satakarni.
2. The Silappadikaram gives a detailed account of the exploits of Sengutuvan.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only,
(b) 2 only,
(c) Both 1 and 2,
(d) Neither 1 nor 2

Ans:C
Sangam rulers and the satavahahanas were belonged to post - Mauryan period.
Senguttuvan is the hero of silappadikaram.
The epic admires the walfare, kindness of senguttuvan.
According to Sillappadikaram, Senguttuvan defeated north Indians rulers and took victory stone from the Himalayas to built a temple to Goddess Kannaki

3. Which one of the following statements about Iqta system in Delhi Sultanate is not correct

(a) Iqta was a territorial assignment
(b) Nizam-ul-Mulk emphasized Muqtis' right to collect and appropriate taxes
(c) All Sultans from Iltutmish onwards did not enforce the practice of transfer of Muqtis fron one Iqta to another
(d) Balban ordered that excess amounts must be send from Iqta to the Sultan's treasury

Ans:b
First time, Firoz Shah Tughlaq appointed Muqtis to collect the revenues of the Iqtas.
. Nizam-ul-mul's was one of the Turk noble, who was at the court of Raziya Sultana

4. Who among the following Cholas was defeated by Krishnna-III of Rashtrakutas?

(a) Parantaka-I,
(b) Parantaka-II,
(c) Rajaraja-I,
(d) Rajendra-I

1


academy for competitive examinations [a.c.e.]

Ans: a

In the battle of Takkolam, Krishna III of Rashtakutas defeated, Parantaka I of the cholas

5. In the early medieval India, which one of the following places was referred to as Prabhasa Pattana?

(a) Somanatha,
(b) Thanesar,
(c) Ujjain,
(d) Varanasi

Ans:a
Somanatha was known as prabhas pathan and prabhasa pattana

6. Consider the following statements:

1. Ghazavid coins issued in northwestern India have bilingual legends written in Arabic and Sharda scripts.
2. The litterateurs and chroniclers Barani and Isami were contemporaries.
3. When Mahmud of Ghazni raided Somantha, Jayasimha Siddharaja was the Chalukya ruler of the region.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only,
(b) 1 and 2 only,
(c) 2 and 3 only,
(d) 1,2 and 3

Ans:b
When Mahmud of Ghazmi raided Somanth Bhima I was the ruler of Gujarat

7. Who was the author of the 11th Century text Sunya Purana ?

(a) Paramesvara,
(b) Ramai Pandit,
(c) Parangal Khan,
(d) Alaol

Ans:b

8. Match List I (Author) with list II (Book) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List I(Author) List II(Book)
A. Badayuni 1. Chandayan
B. Isami 2 . Futuh-us Salatin
C. Mulla Da'ud 3. Mrigavati
D. Qutban 4. Muntakhab-ul Tawarikh

Code:
A B C D
(a) 1 2 4 3

2


academy for competitive examinations [a.c.e.]

(b) 4 3 1 2

(c) 1 3 4 2
(d) 4 2 1 3
Ans:d

9. Who among the following authors translated the famous work, "Kitab-ul-Hind" into English ?
(a) Walter Roper Lawrence,
(b) E.C. Sachau,
(c) Al-Muqaddsi,
(d) S.A.Rahim
Ans:b

10. Who among the following created the post of Naib to appoint Turkish noble Aitigin ?
(a) Qutbuddin Aibak,
(b) Iltutmish,
(c) Razia,
(d) Bahram

Ans:d
Bahrama Shah, son of Iltutmish first created the post fo Naib (Deupty)

11. Which one of the following departments was created by Allauddin Khalji to improve the functioning of the State Revenues ?
(a) Diwan-I Mustakharaj,
(b) Diwan-I Kohi,
(c) Diwan-I Arz,
(d) Diwan-I Insha

Ans:a
Alauddin Khalji created new department Diwan-I Mustakharaj to collect the arrears of the rend revenue.

12. What did the term dehliwal mean in the medieval period in India ?
(a) A Jain community doing business in Delhi
(b) A vegetarian cuisine originating in Delhi
(c) The coinage prevalent in Delhi at the time of Turkish conquest
(d) Afghan warriors stationed as guards of the city of Delhi

Ans:C
Dehliwal coins were issued by Rajput rulers

13. During whose reign was the award of the title "Khan" introduced for the nobles of the Delhi Sultanate ?
(a) Alauddin Khalji,
(b) Balban,
(c) Ghiyasuddin Tughlaq,
(d) Iltutmish

Ans: d
Iltutmish indroduced title Khan for the nobels of the Turk. The Turk;s nobility dominated Delhi at the

3


academy for competitive examinations [a.c.e.]

time of Iltutmush


14. Consider the following events in respect of the Delhi Sultanate:
1. Appointment of Zafar Khan as the Governer of Gujarat
2. Timur's sack of Delhi.
3. Rebellion of Haji Maula
4. Foundation of Ahmedabad
Which is the correct chronological order of the above events ?
(a) 1 - 3 - 2 - 4
(b) 3 - 1 - 4 - 2
(c) 3 - 1 - 2 - 4
(d) 1 - 3 - 4 - 2

Ans:a

15. Who among the following lawyers gave up the practice of law when the Non- Cooperation Movement was launched ?
1.Asaf Ali,
2. C. Rajagoplachari,
3. Saifuddin Kitchlew,
4. T. Prakasam
Select the correct answer using the code given bellow
(a) 1 and 2 only
(b) 1, 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only
(d) 1,2,3 and 4

Ans:d
C.R.Das, Motilal Nehru, M.R.Jayakar, Saifuddin Kitchlau, S.V.Patel, C.Rajagoplachari, T Prakasam and Asaf Ali gave up their practice of Law

16. In the Lucknow Session of the Congress in 1916,
who among the following made a very significant proposal that
the Congress should appoint a working Committee that would carry on day to day affairs of the Congress ?
(a) Annie Besant
(b) Bal Gangadhar Tilak
© Madan Mohan Malaviya
(d) Surendranath Banerjee

Ans:b
A very significant proposal made by Tilak in Lucknow session was to appoint a working committee to carry on day to day affairs of the congress.

17. Consider the following statements with reference to the provisions of the Indian Councils Act of 1909 regarding the Imperial Legislative Council:
1. The Act increased the power of the members to ask questions.
2. Voting on separate budget items was allowed by the Act.
Which of the statements given above is/are correct?

4


academy for competitive examinations [a.c.e.]

(a) 1 only (b) 2 only

© Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans:a
Budget discussion was allowed in the legislature without voting rights.

18. During the British Rule in India, who was first Indian to be appointed as Law Member of the Governor-General's Council ?
(a) Raja Kishori Lal Goswami
(b) Motilal Nehru
© Satyendra Prasanna Sinha
(d) Tej Bahadur Sapru

Ans:c
Satyedra Prasanna Sinha (S.P Sinha) was first Indian to be appointed as Law Member of the Governor-General's executive council

19. Who among the following was popularly known as Lokahitavadi ?
(a) Akshay Kumar Dutt
(b) Gopal Hari Deshmukh
© Ishwar Chandra Vidyasagar
(d) Mahadev Govind Ranade

Ans: b
Gopal Hari Deshmukh, popularly known as Lokahitavadi, was one of the social reformer in Maharastra.

20. What was the immediate reason that resulted in the murder of Rand, the Chairman of the Plague Committee and Lt. Ayerst in 1898 ?
(a) Arrest of Bal Gangadhar Tilak for critizing the government's handling of the plague situation which made the workers of the Poona Sarvajanik Sabha violent
(b) There was general resentment against the official plague measures
(c) Man handling of the workers of the Poona in plague-stricken areas provoked the people
(d) Some extremist leaders of Maharashtra showed over-enthusiasm to enhance the degree of conflict between the British rulers and the Indian people

Ans: b
The Bombay British authorities sent soldiers to in spect houses of civilians for - plague inflection.
No proper relief measure was given to the people of Maharastra. .
So that, the Chepakar brother murdered two British officials

21. Consider the following statements:3
1.The formal proclamation of the Swadeshi movement was made in 1905 in a conference convected by Surendranath Banerjee at Barisal.
2. On the day of partition on Bengal, the famous Boycott resolution was passed by the leaders of the Swadeshi movement in Bengal.
3. Chidambaram Pillai took the Swadeshi movement to Madras Presidency.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only

5


academy for competitive examinations [a.c.e.]

(b) 1 and 3

(c) 2 and 3
(d) 3 only

Ans: d
The proclamation of the Swadeshi movement was made in Town Hall, Calcutta.
Swadeshi Boycott resolution were passed on 7th August 1905 ( before the official announcement of partition of Bengal)

22. Which among the following was/were the reason(s) for decline of the Swadeshi movement by mid 1908 ?
1. Severe repression by the Government
2. Internal squabbles in the Congress
3. Lack of an effective organization and party structure
Select the correct answer using the code given bellow:
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: d
i) Heavy repressive measures of the British Government
ii) internal conflict in the Congress
iii) Lack of an effective organization and party structure are the main reasons for the decline of the Swedeshi movement.

23. Consider the following statements with reference to the extremists and moderates within the Congress during the years 1905-07
1. The extremists wanted to extend the Swadeshi and Boycott movement from Bengal to the rest of the country
2. The moderates wanted to gradually extend the boycott from foreign goods to every form of association or cooperation with the government.
Which of the statement given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 & 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans:a
One of the demands of the Extremists was to extend the boycott programme from Bengal to the rest of the country.
. The moderates did not accept it.

24. At the beginning of the 20th century who among the following published "The Economic History of India" ?
(a) Dadabhai Naoroji
(b) Gopal Krishna Gokhale
© Mahadev Govind Ranade
(d) Romesh Chandra Dutt

6


academy for competitive examinations [a.c.e.]

Ans: d

Romesh Chandra Dutt was a famous Historian and Economic thinker. He favoured Drain theory.


25. Consider the following statements in respect of the Indigo revolt:
1. There was a complete unity among Hindu and Muslim peasants
2. Hem Chandra Kar was one of the prominent leaders of the rebellious ryots
3. The rebellious ryots maintained a great organization and discipline

Which of the statements given above are correct?
(a) 1, 2 & 3
(b) 1 & 2 only
(c) 2 & 3 only
(d) 1 & 3 only

Ans:d
Hem Chandra Kar was the Dy Magisrate in Kalora District (Bengal)

26. In 1980, who among the following started "Indian Social Reformer" ?
(a) Ishwar Chandra Vidyasagar
(b) K.Vidyasagar
(b) K.N.Natarajan
(d) M.G. Ranade

Ans: c
Indian Social Reformer was started by K.N.Natarajan.In1872 Kesavchandra sen started " Indian Social Reform Association"

27. After the 1857 revolt, who announced at a darbar at Allahabad the assumption of the Government of India by the Sovereign of Great Britain ?
(a) Lord Auckland
(b) Lord Canning
© Lord Dalhousie
(d) Lord Hardinge

Ans: b
After the 1857 revolt, the crown assumped official head of the Government of India.
The Durbar was held at Allahabad by Lord Canning

28. Two famous leaders Sido and Kanhu of civil uprisings during India's freedom struggle belonged to which community ?
(a) Kolis
(b) Mundas
(c)Santhals
(d) Bhils

Ans: c
Santhals tribal rebellion started in 1855-56 Sido and Kanhu were the leader of the rebellion

29. Consider the following statements:

7


academy for competitive examinations [a.c.e.]

Keshab Chandra Sen encouraged

1. remarriage of widows

2. intercaste marriage
3. abolition of purdah system
4. higher university education for women
Which of the statements given above are correct ?
(a) 1 & 2 only
(b) 2,3 & 4 only
(c) 1 & 4 only
(d) 1,2,3 & 4

Ans: d
Keshab Chandra Sen encouraged all the four social reforms

30. Who is the only known scribe from Asokan epigraphs ?

(a) Harisena
(b) Ravikirti
(c) Chapada
(d) Kupana Chama

Ans: a
Back side of the Ashokan inscription of Allahabad, victories of Smudra Gupta was writtern in Sanskrit by his court poet Harisena

31. Match List I (rock Edicts of Asoka0 with List II (Description) and select the correct answer using the code given bellow lists:
List I(Rock Edicts of Asoka) List II(Description)

A. Rock Edict I 1. Condemnation of animal sacrifices
B. Rock Edict III 2. Principles of the Law of Piety
C. Rock Edict V 3. Appointment fo Dharma Mahamatras
D. Rock Edict VII 4. Pilgrimages of Asoka

Code:
A B C D
(a) 1 3 2 4
(b) 4 2 3 1
(c)1 2 3 4
(d) 4 3 2 1
Ans: C Ashoka;s Rock Edicts deals with his Dharmma policy and characters of Ashoka

32. Who founded the Theravada Buddhism according to the Tibetan tradition ?
(a) Nalaka
(b) Mahakassapa
(c) Nagarjuna
(d) Moggali Putta Tissa

Ans: b

8


academy for competitive examinations [a.c.e.]

Theravada Buddhism was founded by Maha kassapa of Avanti. It was Hinayan seet

33. Match List I (Officers of the Mauryan Administration0 with List II (Duties As) and select the correct answer using the code given below the lists:
List I(Officers of the Mauryan Administration) List II(Duties As)

A. Samaharta 1. Treasurer
B. Sannidhata 2. Collector General
C. Karmantika 3. Chief Judge
D. Vyavaharika 4. Chief of Mines

Code
A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 2 3 4 1
(c) 4 3 2 1
(d) 2 1 4 3
Ans: d

34. Who among the following were first to have issued Potin coins ?
(a) Mauryans
(b) Magadhans
(c) Satavahans
(d) Chedis
Ans: C
The Satavahans rules of Deccan first time issued potin, lead coins. After defeating the sakas, they issued silver coins.

35. Consider the following statements:
1. The XII Rock Edict of Asoka mentions Satavahanas.
2. According to the Jaina tradition, Simuka built both Jaina and Buddhist temples.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 & 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: b
The XII Rock Edict of Ashoka mentions the Andharas, not the satavahanas

36. Consider the following statements in respect of the Indo-China conflict of 1962
1.In November 1962, Pandit Jawaharal Nehru solicited military aid from President Kennedy.
2. The United Staes of America sent ten C-130 transport planes and two squadrons of B-47 Bombers to help against China.
3. When General Thapar submitted his resignation in November 1962,
the newly appointed Defence Minister proposed General J.N. Chaudhury as the new Chief of Army.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1, 2 & 3
(b) 2 & 3 only

9


academy for competitive examinations [a.c.e.]

(c) 1 only (d) 3 only

Ans: a
37. Who introduced the figure of Buddha with the legend "BODDO" on the gold and "SAKAMANO BODDO" on the copper coins ?
(a) Demetrius
(b) Huvishka-I
(c) Kanishka
(d) Wima Kadphises
Ans: C
Kanishka issued figures of Buddha in his coins.

38. During the Sangam Age, Uraiyur was the capital of which one of the following ?
(a) Pandyas
(b) Palavas
(c) Chalukyas
(d) Cholas

Ans: D.
The sangam cholas capital was Uriuyur. During karikala's period, the capital was shifted to puhar.

39. In whose court was heliodoros an ambassador ?
(a) Pushyamitra Shunga (b) Kasiputra Bhagabhadra
© Chandragupta Maurya (d) Shaka Rudradaman

Ans: b
Heliodoros, an ambassador of andial cidas of the Greek was at the court of Kasiputra Bhagabhadra of sunga Dynasty.

40. Paumachariyam deals with which one of the following ?
(a) An exposition of the Indian flora and fauna
(b) A Jain version of Ramayana
(c) A love-lore enacted between a slave man and a woman
(d) A Buddhist exposition of the question of nirvana

Ans: b

41. Which of the following groups of Nalanda scholars spread Buddhism in Tibet ?
(a) Kumarajiva, Paramartha, Shubhakarasimha, Dharmadeva
(b) Santarakshita, Padmasambhava, Kamalashila Sthiramati
(c) Vasubandhu, Dinnaga, Dharmapala, Chandrapala
(d) Archadeva, Anga, Nagarjuna, Jinnamitra

Ans: b
The mentioned Buddhist scholars were sent to Tibet to propogate Buddhism by the pala rulers

42. The famous Kailasanatha temple at Ellora was cut in the rock on the instructions of which Rashtrakuta King ?
(a) Krishna-I

10


academy for competitive examinations [a.c.e.]

(b) Dhruva-I

(c) Krishna-II

(d) Indra-III

Ans:a
The famous monolithic rock-cut kailasantha temple was built by Krishna I

43. Who wrote the Mandsore inscription ?
(a) Banabhatta
(b) Vatsabhatt
(c) Harisena
(d) Virsena
Ans: b
The inscription deals with displacement of silk weavers from Gujarat to mandasore

44. Match List I (Ancient State) with List II (Modern Region) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List I(Ancient State List II(Modern Region

A. Durgara 1. Assam
B. Kamarupa 2. Jammu
C. Trigarta 3. Jalandhar
4. Orissa

Code:
A B C
(a) 1 2 3
(b) 2 1 3
(c) 1 2 4
(d) 2 1 4

Ans: b
Ancient name of Orissa was Kalinga

45. Which one of the following regions was ruled by Mirza Haider Dughalt,
the author of Tarikh-I Rashidi, as a Sultan in the medieval period ?
(a) Bengal
(b) Jaunpur
(c) Kashmir
(d) Bijapur

Ans: c
Mirza Haider Dughalt's accounts are valuable sources to known the history of Babar

46. Consider the following features associated with temple:
(a) Gopuram (b) Kalyanmandapa
(c) Ornamental pillars and ceilings
(d) Placement of Corbel below the pillars
Which of the above features are found in the Vijayanagar temples?
(a) 1, 2 & 3 only

11


academy for competitive examinations [a.c.e.]

(b) 3 & 4 only

(c) 1,2 & 4 only

(d)1,2,3 & 4

Ans: a
Placemeent of corbel was not a feature of vidayanagare temples

47. In which language did Srivara compile an anthology of extracts from three hundred and fifty woks ?
(a) Telugu
(b) Marathi
(c) Sanskrit
(d) Kashmiri

Ans: c
Srivara of Kashmir complied his work in Sanskrit

48. Who among the following brought the European mechanical clock to South India and when was it brought ?
(a) French in the 17th century
(b) Portuguese in the 16th century
© Dutch in the 18th century
(d) English in the 15th century

Ans: C

49. Match List I (Author) with List II (Work) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List I(Author) List II(work)

A. Mahalingadeva 1. Channa Basava Purana
B. Nachana Somanatha 2. Ekottara Sasthala
C. Rama Raj Bhushan 3. Uttara Harivamsamu.
D. Virupaksa Pandita 4. Vasu Charitamu


Code:
A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 4 1 2 3
(c)4 3 2 1
(d)2 1 4 3


Ans: a
All the works were belonged to Vijayanagara age

50. Whose painting style was an immediate inspiration at the time of Babur's conqest of Delhi ?
(a) Mansur
(b) Sayyid Ali

12


academy for competitive examinations [a.c.e.]

(c) Bihzad

(d) Miskin


Ans: c
51. Consider the following statements:
1. Itimad Khan, one of the nobles of Muhammad Shah-III of Gujarat invited Akbar to interfere in the affairs of Gujarat.
2. When Hakim Mirza died, the province of Kabul was annexed to the Mughal Empire and Man Singh was appointed as its Governor.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: d
To control the revolt of Gujarat, Akbar personally marched to Gujarat and controlled it.
Akbar appointed his sister as Governor of Kabul

52. Which one of the following statements about Marathas is not correct ?
(a) The development of Maratha movement initiated Shahji's establishment of a de facto independent kingdom in Orissa
(b) Baji Rao's accession to the post of Peshwa took place in 1720
(c) Marathas made a bid for domination of Rajasthan, parts of Doab and Punjab in 1741
(d) Maratha movement was a movement led by Maratha Sardars

Ans: d
Maratha movement was started by the peshwas

53. Consider the following statements:
1. Lord Dalhousie's Government passed the General Service Enlistment Act
which made the sepoys to serve anywhere as required by the Government
2. The Post Office Act passed by the Government of Lord Canning withdrew the sepoys' privilege of free postage
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 & 2
(d) Nethier 1 nor 2

Ans: d
General Service Enlistment Act was passed by Lord Canning.
The post office Act was passed by Lord Dalhousie

54. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(a) Humayunnamah : Gul badan Begum
(b) Tabqat-I Akbari : Nizamuddin Ahmad
© Padshahnamah : Abdul Hamid Lahori
(d) Futuhat-I Alamgiri : Mirza Muhammad Kazim

13


academy for competitive examinations [a.c.e.]

Ans:d

Futuhat-I-Alamgiri was written by Iswar das


55. In which language was the famous text Hamza Nama which was illustrated on an unprecedented large canvas
under the orders of Akbar originally written ?
(a) Arabic
(b) Chaghtai Turkish
(c) Persian
(d) Ottoman Turkish

Ans: a
Original version of Hamza Nama was in Arabic
56. Which Mughal emperor prohibited the use of tobacco ?
(a) Babur
(b) Jahangir
(c) Aurangezeb
(d) Muhammad Shah

Ans: b
Jahangir prohibited the use of tobacco

57. Match List I (Coinage) with List II (Principal Area of Circulation) and select the correct answer using the code given below the Lists:.
List I(Coinage) List II(Principal Area of Circulation)

A. Pagoda 1. Gujarat
B. Mahmudi 2. Vijayanagar
C. Muzaffari 3. North India
D. Sikandari 4. Malwa

Code:
A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 2 1 4 3
(c) 4 1 2 3
(d) 2 3 4 1

Ans: b
Mahmudi, Muzaffari , Sikandari these local coins were issued by provincial rurers

58. Which one of the following kingdoms replaced the Kingdom of Kamata which declined in the fifteenth century ?
(a) Khasis
(b) Garos
(c) Ahoms
(d) Cooch Bihar

Ans: d

14


academy for competitive examinations [a.c.e.]

59. Khwand Mir's Humayunnamah refers to ahl-I muraqd as a category of people comprising which one of the following groups ?

(a) The Royal family and the nobility

(b) Men of learning and men of letters
(c) Artisans, money-lenders and cultivators
(d) Musicians, dancers and minstrels

Ans: b
60. Where was the first Indian Palaeolithic artifact discovered ?
(a) Daimabad
(b) Mirzapur
(c) Pallavaram
(d) Soan Valley

Ans: c
Robert Fruce Foot, father of prehistory first discovered palaeolithric tools at Pallavaram

61. Which one of the following statements is not correct ?
(a) The Palaeolithic man in India knew the use of fire
(b) Palaeolithic graves have been found in Guntur and Kurnool Districts in South India
(c) Prehistoric painting have been found in Kaimur ranges and Mirzapur District
(d) The Copper Age and the Early Iron Age can be distinguished in North India.
However, the Iron Age immediately succeeds the Stone Age in South India

Ans: c
Prehistoric painting have been found in Vidayan ranges and Mirzpur

62. Which Harappan site has revealed an unusual plan of the city comprising three separately demarcated areas of settlements within a common fortification ?
(a) Kalibangan
(b) Lothal
(c) Banavali
(d) Dholavira

Ans: d
In all Harappa sites, common fortification and a lower town was unique feature.
But, In Dholavira settlement, It was divided into three.

63. Match List I (Harappan Site) with List II (Location) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List I(Harappan Site) List II(Location)

A. Kalibangan 1. Bhuj-Kachchh
B. Surkotada 2. Sindh
C. Kot-Diji 3. Rajasthan
D. Banawali 4. Haryana

Code:
A B C D

15


academy for competitive examinations [a.c.e.]

(a) 2 4 3 1

(b) 3 1 2 4

(c)2 1 3 4
(d)3 4 2 1

Ans: b
64. What is the main focus of Sushruta's study ?
(a) Pathology
(b) Surgery
(c) Dietary Science
(d) Nervous system

Ans: b
Sushruta was called father of Surgery.
His medical book Sushrutasamhita was one of the earliest works Surgery

65. Which one of the following statements is not correct about the Harappan civilization ?
(a) The inhabitants knew the use of geometrical designs
(b) The inhabitants knew the game of dice
(c) In Kalibangan, most of the construction was done by using mud bricks
(d) In Lothal, the inhabitants never used burnt bricks for construction

Ans: d
Massive burnt bricks were used in Lothal.

66. Match List I (Harappan Settlement) with List II (Banks of River on Which Located) and
select the correct answer using the code given below the Lists:
List I(Harappan Settlement) List II(Banks of Rivers on Which Located)

A. Alamgirpur 1. Indus
B. Kalibangan 2. Ghaggar
C. Harappa 3. Hindon
D. Mohenjodaro 4. Ravi

Code:
A B C D
(a) 3 2 4 1
(b)4 1 3 2
(c)3 1 4 2
(d)4 2 3 1

Ans: a

67. Which hymns of the Rigveda are considered to contain the rudiments of the Indian drama ?

(a) Vivaha-sukta
(b) Apri-sukta
(c) Samvada-sukta
(d) Purusha-sukta

16


academy for competitive examinations [a.c.e.]

Ans: c

68. Which one of the following statements is not correct ?

(a) The word gotra first appears in the Athavaveda with the meaning of `a clan'
(b) Due to pravara, the matrimonial choice was much restricted
© The practice of Sraddha was started in North India during the rule of Gupta dynasty
(d) Sraddha defines the family, as the Sapinda are the members of the family group who are entitled to participate in it

Ans: c
69. Match List I (School of Thought) with List II (Person) and select the correct answer using the code given below the List:
List I(School of Thought) List II(Person)
A. Mimamsa 1. Aksapada Gautama
B. Nyaya 2. Isvarakrsna
C. Sankhya 3. Jaimini
D. Vaidesika 4. Uluka Kanada

Code:
A B C D
(a) 3 1 2 4
(b)2 4 3 1
(c)3 4 2 1
(d)2 1 3 4

Ans:a
There are six phislosophy in vedic culture.
Samkhya, Nyaya, Mimamsa, Vaisesika, Yoga, Vedantha

70. Which one of the following do phitsutras deal with ?
(a) Metre
(b)Accent
(c) Nouns
(d) Ritual

Ans: d
71. The Nidanasutra in ten prapathakas belong to which one of the following ?
(a) Rigveda
(b) Samaveda
(c) Yajurveda
(d) Atharvaveda

Ans: a
72. Match List I (Ancient Kingdom) with List II (Capital) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List I(Ancient Kingdom) List II(Capital)

A. Anga 1. Champa
B. Vatsa 2. Kausambi
C. Matsya 3. Viratanagar
D. Surasena 4. Mathura

17


academy for competitive examinations [a.c.e.]

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4
(b)3 4 1 2
(c)1 4 3 2
(d)3 2 1 4

Ans: a
There were 16 Mahajanapadas in Ancient India

73. Which Sutra clearly differentiates the status, occupations, obligations, duties and privileges of the four principal castes ?
(a) Srauta-sutra
(b) Griyhya-sutra
(c) Dharma-sutra
(d) Sankhayana Srauta-surta

Ans: c
Dharma sutra defines the occupation, status, duties and obligations of varnas.

74. Which two among the following scholars participated in the following scholars participated in the Buddhist Council held during the time of Kanishka ?
. 1. Vasumitra
2. Asvaghosa
3. Upali
4. Katyayana
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 & 2
(b) 1 & 3
(c) 2 & 3
(d) 2 & 4

Ans: a
vasumitra, Asavaghosa were belonged to Kaniska period.
Vasumitra was the president, Asvaghosa was the vice president in the 4th Buddhist Council.

75. Which one of the following statements is not correct?
(a) Bhadrabahu wrote Kalpasutras during the time fo king Udayan of Magadha
(b) Mahavira attained Kaivalya jnana on the bank of the river Rijupalika
(c) Jainism became the state religion of Lichchhavis
(d) Haribharda was Jain Scholar who lived in the 9th cebtury A.D

Ans: a
Bhadrabahu was the contemporary of Chandragupta Maurya

76. Which one of the following Asokan inscriptions refer to the ancient city of Isila ?
(a) Maski rock edict
(b) Pangoraria
(c) Udegolam
(d) Brahmagiri

18


academy for competitive examinations [a.c.e.]

Ans: a

77. Who was the President of the First Buddhist Council held at Rajagriha ?
(a) Parshvaka
(b) Sangharaksha
(c) Vasurmitra
(d) Mahakassapa

Ans: d
Mahakassapa was the president of first Buddhist council.
It was patronized by Ajatha shatru.

78. Who was the poet saint of medieval India who rejected the values of shatdarshan and advocated the path of nipakh ?
(a) Kabir
(b) Malukdas
(c) Dadu Dayal
(d) Raidas

Ans: c
79. Who among the following Sultans made a land grant to the Jain saint, Jambuji ?
(a) Muhammad bin Tughluq
(b) Firuz Shah Tughluq
(c) Sikandar Lodi
(d) Ibrahim Lodi

ans: b
though, Firuz Tughlaq was intolerant towards other religion, he granted lands to jain saint, Jambuji

80. During the reign of Iltutmish which one of the following was a silver coin in use ?
(a) Rupaiya
(b) Jital
(c) Mohur
(d) Tanka

Ans: d
Tanka silver coins were issued by Iltumish

81. Siva-tattva-Chintamani, a treatise on the tenets and rites of the Lingayats was written during the reign of which one of the following ?
(a) Bukka-I
(b) Deva Raya-II
(c) Hari Hara-II
(d) Deva Raya-I

ans:b
Lakkanna and Jakkanarya were two ministers under Devaraya II.
Lakkanna wrote Sive-tattava-chintamani

19


academy for competitive examinations [a.c.e.]

82. Consider the following devices/practice:

1. Multi-spindle wheels

2. Mach-lock guns

3. Watermills and windmills
4. Use of coal as a fuel
Which of the above were not known to the Mughals ?
(a) 1 & 2
(b) 2 & 3 only
(c) 2,3 & 4
(d) 1 & 4

ans:d-

83. What did the concept adl as propounded by medieval political thinkers signify ?
(a) Morality
(b) Justice
(c) Aristocracy
(d) Religious Obligations

Ans: b
84. Which of the following statements about Shaikh Bahauddin Zakariya, the founder of Suharawardi Silsilah in India is not correct ?
(a) He belived in self-morticication
(b) He did not consider poverty as a necessary means for spiritual life
(c) He justified his riches by saying that money enabled him to serve the poor better
(d) He did not reject the concept sama

Ans: a
Suharawardis did not believe in self mortification they led luxurious life.

85. Who among the following was a contemporary of Namdev ?
(a) Madhav
(b) Nimbark
(c) Sena
(d) Ramdas

Ans: b
Sena was contemporary of Memdeva. 86. Which one of the following statements cannot be attributed to Firuz Tughlaq ?
(a) He restored the rent free lands (Inam, Idrar) granted to theologians
(b) He abolished all taxes not sanctioned by Shara
(c) He raised the grants of teachers and stipends for students
(d) He forced Khuts, Muqaddams and Chaudharis to pay grazing tax and house tax
Ans: d
Alauddin forced khuts and muqaddams, to pay taxes.

87. Under the Delhi Sultanate, what was the job of the official called Shuhna ?
(a) To check the expenditure of the State
(b) To officiate as the paymaster of the army

20


academy for competitive examinations [a.c.e.]

(c) To work as in charge of the Sultan's household

(d) To supervise the police department

Ans: d
Generally, Shuhnas were the officer of police department.

88. Consider the following statements:
1. The Bardoli Resolution of 1922 asked the peasants not to pay taxes, and the tenants not to pay rents
2. The Akali movement for wresting the control of Gurudwaras from the corrupt Mahants was a part of the general movement of non-ooperation

Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Bardoli resolution withdraw non-co operation and asked the peasant to pay land taxes and rents

89. For organizing which Satyagraha was Vallabhbhai Patel conferred the title of Sardar ?
(a) Kheda Satyagraha
(b) Salt Satyagraha
(c) Individual Satyagraha
(d) Bardoli Satyagraha
in 1928, Bardoli satyagraha was started by S.V.Patel

90. Who among the following Indian leaders attended the first Session of the Round Table Conference in 1930 ?
(a) Mohandas Kramchand Gandhi
(b) Madan Mohan Malviya
(c) Motilal Nehru
(d) Muhammad Ali

Ans: d
Congress was not invited by the Britain for the fist round table conference.
Muhamad Ali from muslim league attended the first session of round table conference.

91. During the Indian freedom struggle in the early 20th century, which one of the following set up a "Swadesh Sewak Home" in Vancouver ?
(a) G.D Kumar
(b) Madanlal Dhingra
(c) V.D Savarkar
(d) Tarak Nath Das

Ans: a

92. Consider the following statements:
1. A group of Indians headed by M.N.Roy met at Tashkent in October 1920 and set up the Communist Party of India
2. An All-India organization under the name of the Communist party of India was founded at Calcutta in

21


academy for competitive examinations [a.c.e.]

December 1925.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only

(b) 2 only
(c) Both 1 & 2
(d) Neither 1 nor 2

ans: a
All India community party of India was founded at Kanpur in 1925

93. Consider the following statements :
1. The first Session of the All-India Hindu Mahasabha was held under the Presidentship of the Maharaja of Kasim Bazaar
2. The Jabalpur Session of Hindu Mahasabha in 1928 adopted resolution calling conversion of nonhindus into hindus.
Which of the statements is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 & 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: a
Hindu mahasabha performed Shuddhis ceromony.By this converted Hindus were again admitted to the Hindu fold

94. Consider the following statements:
1. Tej Bahadur Sapru participated in drafting the Nehru report
2. The Nehru Report accepted the principle of separate communal electorates
3. The Nehru Report defined the Dominion status as the form of government desired by India
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 & 3 only
(c) 1 & 3 only
(d) 1,2 & 3

Ans: c
The Nehru report aaccepted joint electorate system. Not comunal electorate

95. With reference to the first Interim National Government, consider the following statements:
1. Dr. Rajendra Prasad was designated as the Vice-President of Viceroy's Executive Council
2. Syed Ali Zaheer and Sir Shafat Ahamed Khan joined the Viceroy's Executive Council later as the representatives of the Muslim League
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) both 1 & 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: d

22


academy for competitive examinations [a.c.e.]

Vice-President of Viceroy's Executive Council was J.L.Nehru

Syed Ali Zaheer and Sir Shafat Ahamed Khan were Congress Ministers.

96. In February 1947, who among the following made the important announcement that it was His Majesty's Government's definite intention to take
necessary steps to effect the transference of power to responsible Indian hands by June 1948 ?
(a) Clement Attlee
(b) Lord Mountbatten
(c) Winston Churchill
(e) Lord Pethick Lawrence

Ans: a
The annoncement was done by British Prime minster Lord Cement Attle

97. Under whom among the following was the first draft of the Constitution of India prepared in October 1947 by the advisory Branch of the Office of the Constituent Assembly ?
(a) Dr B.R Ambedkar
(b) Jawaharlal Nehru
(c) K.M.Munshi
(d) B.N. Rau

ans: d
constitutional advisor was B.N. Rau

98. Assertion (A) : The references to silk weaving in Kashmir are found in Kalhana's Rajtarangini
Reason (R) : Sericulture in Kashmir was a well-developed practice since ancient times.

Ans: c
Kashmir was famous for Sericulture in Medieval India

99. Assertion (A) : Abul Fazl who was a great scholar and a stylist, as well as the
leading historian of his times: set a style of prose writing which was emulated for many years.
Reason (R) : Abul Fazl did all this to help his brother Faizi to become the leading poet of his times

Ans:b

100. Assertion (A) : Prabhavati Gupta, the daughter of Chandta Gupta II married Vakataka King Rudrasena II
Reason (R) : Chandra Gupta wanted help form Vakataka king against the Shakas

Ans: a
Chandra gupta II wanted to improve his Varna status by the Matrimonial alliance

101. Assertion (A) : In the early years of the Indian National Congress,
it was decided to rotate the Congress session among different parts of the country
Reason (R) : The very early leader ship of the Congress wanted to take up the issue of social reform of different parts of the country

Ans: c

23


academy for competitive examinations [a.c.e.]

The early leaders did not want to take up social issues in congress sessions

102. Consider the following statements in respect of the jaimani system in India:

1. Bulk of the rural manufacturing in Maharashtra in medieval period was provided by artisan castes bound to agricultural castes by ties of client-patron relationship
2. In Maharashtra and Gujarat, the jajmani system did not include only those system did not include only those kinds of work of
the community artisans which were directly complimentary to agricultural production.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 & 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: c
Jaimani system was the reciporacal system prevalied is rural India

103. Who among the following wrote satirical poetry during the reign of Aurangzeb ?
(a) Sauda
(b) Jafar Zatalli
(c) Gani Kashmiri
(d) Mulla Daud

Ans: b

104. Match List I (Official With Reference to the Medieval Period) with List II
(Description) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List I (Official with Reference to the Medieval Period)List II(Description)
A. Khuts 1. Officer in charge of the Royal Court
B. Amir-i-hajib 2. Officer maintaining regulations of
Municipality
C. Muhatasib 3. Clerk
D. Nawisandas 4. Village Official

Code:
A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 3 2 1 4
(c) 4 2 1 3
(d) 3 1 2 4

Ans: a

105. The first architectural achievement of Jahangir's reign in India was the construction
of his father's mausoleum. Where was it buit ?
(a) Lahore (b) Shikohabad (c) Surat (d) Sikandara

Ans: d
Akbar's tomb was at Sikandra. It was completed during Jahangir's reign

24


academy for competitive examinations [a.c.e.]

106. Consider the following statements:

When Mahatma Gandhi moved the non cooperation resolution,

1. a special session was held at Calcutta under the Presidentship of C.R.Das

2. it was passed unanimously in the special session
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 & 2
(d) neither 1 nor 2

Ans: d
Calcutta session of congress was held under the presidentship of Lala Laj Roy..
The non-co operation movement resolution was not passed unanimously

107. Consider the following statements:
1.The Nizam of Hyderabad granted Northrn Sarkars to eh English as
the Madras Government agreed to assist him against the French and the Marathas
2.The capture of Mahe, a French settlement by the English acted as one
of the most important causes for the outbreak of the second Anglo-Mysore War.
3. The immediate provocation for the Third Anglo-Mysore war lay in the attempt
of Tipu Sultan to tighten his hold on the western coast
Which of the statements given above are correct?
(a) 1,2 & 3
(b) 1 & 2 only
(c) 2 & 3 only
(d) 1 & 3 only

Ans: a
108. Who among the following concluded the Treaty of Seringapatam with Tipu Sultan ?
(a) Hastings
(b) Cornwallis
(c) Wellesley
(d) Dalhousie

Ans:b
Treaty seringapatam was concluded at the end of third Anglo-Mysore war.
The treaty signed by Tipu during Cornwallis period.

109. During the Anglo-Maratha Wars, which one of the following was concluded last ?
(a) Treaty of Gwalior with Sindhia
(b) Treaty of Mandasor with Holkar
(c) Treaty of Poona with Baji Rao-II
(e) Treaty of Surji-Arjangaon with Sindhia

Ans: b
Treaty of mandason was the last treaty with maratha and the English. It was signed by Yashwand Rao Holkar

110. Which one of the following statements is not correct ?

25


academy for competitive examinations [a.c.e.]

(a) The Charter Act of 1793 enabled the Governor-General to exercise

the same authority in Madras and Bombay Presidencies as he did in Bengal

(b) The Charter Act of 1813 laid down the undoubted sovereignty of

the Crown in and over the possessions of the East India Company
(c) The Charter Act of 1833 took away from the subordinate Presidencies all powers of making laws
(d) The Charter Act of 1853 made the approval of the Crown unnecessary for the appointment of provincial level councilors

Ans: d
The Charter Act of 1853 made the rights of the Governor general in the matter of provincial level councillors

111. Consider the following statements in respect of the Regulating Act of 1773:
1.The tenure of the council members depended on the pleasure of the Governor-General
2.The Governor-General-in-Council was empowered with casting vote
3.The Governor-General-in-Council was vested with civil and military powers
Which of the statements given above are correct
(a) 1, 2 & 3
(b) 1 & 2 only
(c) 2 & 3 only
(d) 1 & 3 only

Ans: c
The tenure of the Council members depended on the pleasure of the crown.

112. Consider the following statements:
1.The Cabinet Mission recommended a basic framework for the Constitution of India
2.The Cabinet Mission laid down the procedure to be followed by the Constitution-making body.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 & 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: c
113. Consider the following statements:
1.When Warren Hastings took over as the Governor-General, he shifted the treasury to Calcutta.
2. In 1780, the manufacture of salt was directly taken up by the government.
3. The Decennial Settlement of land revenue was declared permanent in 1790
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 1 & 2 only
(c) 2 & 3 only
(d) 1, 2 & 3

Ans: b
The Decennial setlement was made permanent in 1793

114. Consider the following statements:

26


academy for competitive examinations [a.c.e.]

In the ryotwari (land revenue) system,

1.the settlement was made with small farmers

2.the farmers enjoyed all rights in the land subject to the payment of a fixed revenue which was collected by the village headman on behalf of the State.

3.the settlement was made and renewed for specified periods during which the ryot was not liable to be ousted from the land.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 & 3 only
(c) 1 & 3 only
(d) 1, 2 & 3

Ans: d
115. Tara Shankar Bandyopadhyaya's novel `Ganadevata' portrays the decline of which one of the following systems ?
(a) Zamindari system
(b) Ryotwari system
(b) Jajmani system
(d) Mahalwari system

Ans: c
116. Which one of the following did not take place during the administration of Lord Dalhousie ?
(a) The Second Anglo-Burmese war
(b) Setting up telegraph line from Calcutta to Agra
(c) Railway opened from Bombay to Thane.
(d) Foundation of the University of Delhi

Ans: d
Tenure of Lord Dalhousie [1848-1856]
Second Anglo-Burmese war-1852
Telegraph line from Calcutta to Agra-1852
Railwary opened from Bombay to Thane-1853

117. consider the following statements:
1.The Theosophical Society allied itself to the Hindu revival from the very beginning.
2.The Theosophical Society's activities were confined to Southern India only
3. The Theosophical Society supported the belief in occult mysticism
Which of the statements given above are correct ?
(a) 1,2 & 3
(b) 1 & 2 only
(c) 2 & 3 only
(4) 1 & 3 only

Ans: d
It's head quarters was at Adyar.
118. Which one of the following statements is correct ?
(a) It was Lord Lytton who first ordered that the names of the editors and proprietors should be published in the newspapers
(b) The Bengal Gazette was started as a weekly during the tenure of Lord Wellesley

27


academy for competitive examinations [a.c.e.]

(c) J.S Buckingham started the Calcutta Journal during the tenure of Lord Hastings

(d) Akbar-e-Aam was started as a daily newspaper from Karachi

Ans: d
Lord Wellescly first ordered that the names of the editors and propriters to be published in newspaper .Bengal Gazatte was started during warrenhasting's period.Calcutta journal was started during Adam:s period.

119. Who among the following played an important role for passing the Native Marriage Act of 1872 ?
(a) Devendranath Tagore
(b) Ishwar Chandra Vidyasagar
(c) Keshab Chandra Sen
(d) Shyam Chadra Dass

Ans: c
Native marriage Act of 1872 fixed marriagable age for boys and girls

120. Who founded the paramhansa Sabha in Poona in 1840 ?
(a) Bal Shastri Jambhekar
(b) Mahadev Govind Ranade
(c) Ganesh Vasudo Joshi
(d) Dadoba pandurang Tarkhedkar

Ans: d
The earlist social rerorm movement was paramhansa Sabha in bombay presidency.

28